Op het moment dat ik deze column schrijf zijn wij druk met het zetten van het laatste puntje op de i voor de Flora Holland Trade Fair Aalsmeer. Wat mij betreft is dit één van mijn favoriete momenten in het jaar, ik houd van de dynamiek die ontstaat op een beurs.

Het voelen en proeven van nieuwe kansen en het herijken van onze strategisch gedachtes. Drie dagen lang praten met allerlei mensen, van toeleveranciers, adviseurs, telers, exporteurs tot supermarktketens. Een bron van informatie en hele leuke gesprekken. Ik ben heel erg nieuwsgierig naar collega-telers. Welk verhaal zij dit keer vertellen.

De zware fiscale maatregelen zijn onlangs fors teruggeschroefd. Desondanks moeten we als glastuinbouw toch ons impactverhaal vertellen, willen we niet als volgende sector op een zwarte bladzijde terecht komen en weggekeken worden uit Nederland. Wij gaan ervoor om ons impactverhaal op een positieve wijze te presenteren. In mijn optiek maakt dit meer indruk dan dat we in de slachtofferrol schieten en vertellen hoe lastig het allemaal is. En zeg nou zelf; vertel jij heel de dag liever een verhaal dat niet leuk is of vertel je liever een verhaal waar je trots op bent en dat boordevol positiviteit zit?

Ik denk dat een positief verhaal langer blijft hangen dan een negatief verhaal. Dat neemt niet weg dat je gerust realistisch kunt zijn. Als ik kijk naar ons bedrijf zijn we al een eind op weg om een toekomstbestendig bedrijf te worden waarmee we aan alle eisen voldoen. Wij moeten ook zeker nog een aantal lastige stappen gaan zetten en wij zien echt wel een aantal aandachtspunten. Maar ik kan mij gelukkig prijzen met een aantal zeer ambitieuze collega’s om mij heen die er net zoals ik zin in hebben om alle uitdagingen aan te gaan.

Wie weet heb ik inmiddels op de beurs met één van jullie gesproken en hebben we een positief gesprek gevoerd met de juiste energie, gewoon omdat wij nog steeds een sector hebben die ontzettend gaaf is om in te mogen werken.

Joyce Lansbergen, gerbera-ondernemer in Pijnacker