Hoe ontzettend groot kan het contrast zijn binnen een paar dagen tijd. Van -8°C en een mineurstemming, naar 20°C warmer en een jubelgevoel. Door de enorme kou van eind februari en de eerste dagen van maart kon ik nauwelijks inspiratie vinden voor mijn maandelijkse column. We liepen flink achter op de planning, kregen vele afbestellingen en uitstel van afnames. Het was voor iedereen binnen het bedrijf alle hens aan dek om de planningen te halen voor de vervolgteelten. Daar is ontzettend veel creativiteit en een enorme inzet van je mensen voor nodig. Als bedrijf zijn we gezegend dat we die gemotiveerde medewerkers ook hebben rondlopen.

Maar op het moment van schrijven is het in de polder alweer 12°C, schijnt de zon volop, stromen de bestellingen van de daghandel weer binnen en groeit alles in de kas toch weer als vanzelf. Dat geeft toch een beter gevoel. ‘Maart roert zijn staart’, is het gezegde en ook dit jaar gaat dat weer ruimschoots op.

De ‘ouderen’ onder ons weten uit eigen ervaring wel beter. Zij laten zich niet zo snel gek maken door een paar weken vorst. ‘Perkplanten kweken, betekent stapelen’, vertelde mijn vader me afgelopen weken nog maar een keer. Dat stapelen betekent stalen zenuwen hebben, veel geduld hebben en de natuur zoveel mogelijk zijn werk laten doen. Het is ongelofelijk om te zien hoe snel planten groeien en bloeien zodra de voorjaarszon volop schijnt. Het maakt niet uit wat voor kasdek je hebt, of welke lampen, echte zon is toch het beste.

Als ik een tussentijdse marktbalans opmaak dan kan ik concluderen dat we de afgelopen jaren ontzettend verwend zijn geweest met een goede start van het violenseizoen. Meerdere jaren waren we al voor het einde van het seizoen leeg verkocht en merkten we dat klanten er ‘gewoon’ op rekenen dat het in februari heerlijk voorjaarsweer is. Dat is natuurlijk niet zo. Marktpartijen die hier wel op gokken, zouden dan ook de deksel op hun neus moeten krijgen. Soms winnen ze, soms verliezen ze, maar de teler mag daar uiteraard niet volledig onder lijden. En dat dreigt dit jaar wel te gebeuren.

Dieter Baas
Perkplantenteler in Ens

Foto: VidiPhoto.

Gerelateerd