Vroeger, tsja daar gaat-ie weer, was het niet zo moeilijk om insectenplagen in de hand te houden. Eerst even een sigaret roken om te kijken hoe de trek in de kas stond en daarna met kaliumcyanide aan de gang, tegen de wind in. Succes gegarandeerd. Altijd met z’n tweeën, en in geval van nood mocht je door het glas de kas uitstappen. Die tijd, vroeger dus, ligt nu echt heel ver achter ons.

We telen al zo lang milieubewust, dat niet iedereen zich meer het bijbehorende vlinderlogo zal herinneren. Milieu Bewuste Teelt (MBT) heette het. Dat hield bijvoorbeeld in dat je niet meteen ging spuiten of stuiven, maar dat je eerst eens naar de biologie greep. Ik denk dat we die toen zo’n beetje te danken hadden aan een paar eigenwijze tomatentuinders die letterlijk en figuurlijk allergisch werden van/voor het spuiten. Zowel Bunting in Engeland als Koppert (die van de bio) in Nederland ontdekten al snel dat de biologie haar werk ook heel aardig kon doen. Als je dan toch geen chemische insecticiden meer gebruikt, kun je misschien wel ophouden met tomaten trillen en tikken, en hommels dit tijdrovende karweitje om de vruchtzetting een handje te helpen, laten overnemen.

Biologische bestrijders kun je bij meer bedrijven kopen en ‘onze’ Koppert is inmiddels een speler van wereldformaat. Vooral in de glastuinbouwvoedingsgewassen is biologische bestrijding standaard en wordt af en toe nog een stukje kas gespoten. Ons geluk is dat we altijd schoon kunnen beginnen vanuit zaad en dat de plantenkweker alvast met biologie begint. Dan gaat het verder vaak heel aardig. Je zult maar chrysantenteler zijn. Dan komen je stekken uit Afrika, waar heel veel insecten zijn, waar heel veel tegen gespoten wordt. Het is heel erg lastig om trips biologisch te bestrijden als die al met het plantmateriaal meegeleverd wordt. Tijd voor chrysant uit zaad, of gewoon de stekken hier produceren in een insectenvrije kas of andere teeltruimte, ik denk maar meteen in oplossingen.

In de glasgroenteteelt doen we het dus zo gek nog niet, met onze good en best practices. Jammer dat die consument (meestal) denkt dat een EKO-product toch net wat gezonder is en daar dus ook een hogere prijs wil betalen. Ik begrijp er niks van. We telen 80% of meer onbespoten en dus gifvrije tomaten, maar spuiten af en toe op andere plaatsen in de kas. Geïntegreerde teelt dus. Ik begrijp niet dat als de spuitrobot weet waar hij spuit, en anders de tuinder wel, dat je dan bespoten en onbespoten tomaten op 1 grote hoop gooit vlak voor de verkoop. Ik sluit niet uit dat je residucontrole doet van tomaten op een plek waar niet gespoten is.

Ik heb de oplossing wel in deze tijden van data-science: van geïntegreerde teelt naar gedifferentieerd product, grotendeels onbespoten en een beetje bespoten maar wel onder de residunormen. Zolang bijvoorbeeld Spruzit in de biologische teelt gespoten mag worden, heeft de consument dan eindelijk de keuze uit een onbespoten, Hollandse tomaat. Dat is goud, toch?

Jasper den Besten, Lector Nieuwe Teeltsystemen HAS Hogeschool