Het is herfst. In mijn auto zet ik de verwarming weer aan. Ben ik dan extra energie aan het gebruiken, bedenk ik? Nee, want het is een restproduct van verbranding door de motor, die warmte afgeeft. Restwarmte dus.

Onlangs ontvingen we een aantal wethouders en raadsleden van de gemeente Lansingerland en Pijnacker/Nootdorp op het bedrijf, onder andere om eens van gedachten te wisselen over warmtecoöperatie Wilgenlei en de mogelijke aansluiting op het RoCa-netwerk voor de afname van restwarmte.

We kregen het ook over waterstof als energiedrager. Groene waterstof maak je met behulp van elektrolyse. Shell start met de bouw van zo’n fabriek op Maasvlakte 2, die naar verwachting in 2025 operationeel is. Er wordt veel gesproken over de matige efficiëntie omdat uiteindelijk maar 60% van de elektra kan worden omgezet naar waterstof. Wat niet wordt belicht is dat 30% van die elektra wordt omgezet naar warmte. Water van 60 tot 80 graden maar liefst, waarmee je iets moet om het proces te optimaliseren. Met die restwarmte kunnen we op onze tuinbouwbedrijven prima uit de voeten. Maar moet dat dan allemaal weer via een pijpleiding naar Bleiswijk komen? Is dat nu eigenlijk wel handig, vraag ik me af.

Zou zo’n waterstoffabriek niet veel beter midden in een tuinbouwgebied kunnen staan? Of zouden we als tuinbouwondernemers niet veel beter zelf zo’n waterstoffabriek kunnen exploiteren? We hebben zoveel soorten centrales in Nederland staan die moeten worden gekoeld. Gaan we nu eindelijk eens leren dat we gebruik moeten maken van elkaars kracht en samen zulke initiatieven moeten uitwerken? Alleen kom je er niet, samen komen we verder, in dit geval met de energietransitie.

Ik ben blij dat Glastuinbouw Nederland dit onderzoekt en deze gesprekken faciliteert. Het is alleen aan de ondernemers de handschoen op te pakken en hiervoor te gaan. We hebben vernomen dat adviseurs richting de overheid vaak een eigen agenda hebben en dat tuinbouw ‘toch geen toekomst heeft’ en er straks toch overal huizen staan. Deze eenzijdige manier van het benaderen van de energietransitie moet stoppen. We móeten een rol spelen, anders doen we er niet meer toe.

Maikel van den Berg, zaadteler in Bleiswijk