Het heeft gevroren vannacht. Terwijl ik dit schrijf kijk ik naar buiten en zie een wit laagje over het gras liggen. De sloten liggen nog niet dicht maar het voelt toch een beetje alsof het nog winter wordt. IJsmeesters worden in de krant geïnterviewd en gaan op de foto voor een plas water dat een ijsbaan zou moeten voorstellen. Het kán nog.

De vorst kan ons wel helpen bij de natuurlijke bestrijding van enkele plagen in het gewas. Dus laat het maar even goed vriezen, dan starten we onze (biologische) gewasbescherming veel beter op aan het begin van het seizoen. Bovendien levert een goede start van je seizoen een weerbaarder gewas op en daarmee ook een gemakkelijker jaar om de plagen eronder te houden.

Eigenlijk is het met alle andere zaken in het bedrijf niet veel anders. Als je goed start loopt het de rest van het jaar beter. Dat geldt voor de medewerkers, de productieplanning, de administratie en ook de verkoop. Alhoewel, bij die laatste reageert de markt soms en we hebben afgelopen jaar gezien dat deze hevig onder invloed kan zijn van externe factoren.

Dit jaar is ook het eerste gezamenlijke jaar van de fusie tussen ons bedrijf en onze collega gerberateler en ook daarvoor geldt dat we goed willen starten. Zowel organisatorisch, administratief en uiteraard ook met de teelt. Dat vergt veel extra overleg en voorbereiding. De opstart kost daardoor veel tijd, maar geeft ook energie voor iedereen binnen ons bedrijf. Dat is goed te merken.

Die extra tijd gaat soms wel eens ten koste van de balans tussen privé en werk. Daarom starten wij doorgaans zelf aan het begin van het jaar graag met een weekje wintersport in februari. Maar dat zit er dit jaar niet in. We missen daarmee een weekje ontspanning op een mooie witte berg in Oostenrijk met een gezellig drankje na afloop. We zullen ons er net als die ijsmeesters maar bij neer moeten leggen dat het volgend jaar wordt. Of kán het nog?

Ronald van Veen, gerberateler in De Lier