Sinds een jaar of drie werken we als Van Veen Gerbera met het uitzendbureau en onze uitzendkrachten in een win-win-winsituatie. Het systeem heet RGGS en staat voor Resultaat Gericht Gemotiveerd Samenwerken. Een sterke driehoek tussen de partijen onderling waarbij het gezamenlijk resultaat wordt verdeeld. De basis is dat als we met elkaar presteren, we er alle drie beter van moeten worden. De leverancier van arbeid, wij als klant, maar ook de werknemers die door dit systeem extra kunnen bijverdienen.

Er zit uiteraard een sterke motivatie component in, in de vorm van extra opbrengst voor de werknemers die goed presteren. Maar er wordt zeker zo goed gemeten op de sociale component zoals het gedrag, de werkhouding én op de kwaliteit (netheid) van werken. Hiervoor hebben we een full time arbeidscoach aangesteld die de medewerkers de hele week ondersteunt bij dit proces. Medewerkers krijgen eigen verantwoordelijkheid over een deel van de kas en voelen zich ook dusdanig verantwoordelijk hiervoor zodat ze uit zichzelf gaan vragen wie ‘hun afdeling’ bijhoudt als ze een keer afwezig zijn. Belangrijk is dan wel dat het systeem van padregistratie 100% op orde is. Alleen als er geen fouten in het systeem voorkomen zijn mensen ook 100% gemotiveerd om het goed te doen.

Procesoptimalisatie is een belangrijke focus op ons bedrijf. We investeren momenteel in een nieuw arbeidsregistratiesysteem en een buffersysteem die de interne logistiek rondom de sortering van bloemen moeten optimaliseren. Ondanks dat investeringen soms niet helemaal rond te rekenen zijn, moet je je gevoel ook laten spreken, De structuur die het biedt zoals efficiënte en vaste looplijnen, brengen straks nog meer rust op het bedrijf. We zijn ervan overtuigd dat het zijn geld uiteindelijk zal opbrengen. We gebruiken de cijfers om ons gevoel voor de investering te staven, maar we willen de cijfers nooit doorslaggevend laten zijn.

Het zou mooi zijn om de RGGS door te trekken naar andere samenwerkingen zoals met partners, leveranciers en klanten. Dat we door gezamenlijke inspanning samen met onze klant en hun klant worden beloond voor het gezamenlijk succes. Een echte win-win-win situatie.

Ronald van Veen, gerberateler in De Lier