Einde van de teelt? Haal de kas dan zo snel mogelijk leeg. Die kostbare vierkante meters moeten wel wat opbrengen. Wel jammer dat je per hectare zo’n tweeduizend euro mag aftikken om de gewasresten te laten afvoeren. Een paar tientjes per ton ben je zeker kwijt. En dan te bedenken dat het vooral water is dat je laat afvoeren. Kunnen we er dan helemaal niets mee, met die gewasresten vol vezels? Kun je er bijvoorbeeld geen bouwmateriaal van maken?

Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) schreef daar samen met Floriade en het ministerie van LNV een prijsvraag voor uit. Het beste bouwsysteem voor de entree van de Floriade moest zoveel mogelijk tuinbouwreststromen bevatten en betaalbaar zijn. Bovendien moesten architecten er bijzondere vormen mee kunnen realiseren.
Via de website van het ‘Startup in Residence programma’ publiceerden we de prijsvraag – in ‘startupland’ heet dat challenge –, met een opdracht van € 55.000 in het vooruitzicht om een bijzonder gebouwtje van vijftig vierkante meter te realiseren.

Geniale eenvoud

Afgelopen week mochten we de winnaar bekendmaken, die het entreegebouwtje dus mag gaan ontwerpen én neerzetten: Rob van Hove, een startende ondernemer van 67 lentes, met zijn bedrijf BB Block. Zijn bouwsysteem is van geniale eenvoud. Het bestaat uit houten dozen van I-Joist: een balk die in het midden is vervangen door houtspaanders, vol slimme details voor installaties. Na afloop kun je het demonteren en elders inzetten.
Hij is in de tussentijd al aan de slag gegaan. En geloof het of niet; inmiddels heeft hij de eerste woning met dit systeem in elkaar gezet. Van de bouwmaterialen voor de woning bestaat 75% uit gedroogde paprikastengels.
Het bouwsysteem heeft één hele belangrijke troef voor ons zuinige Hollanders: het is lekker goedkoop. Dus telers die kantoren of migrantenhuisvesting willen realiseren: grijp je kans en bouw met de reststromen van onze eigen sector. Mooi verhaal, duurzaam en lekker goedkoop. Wat wil je nog meer?

Peter Oei, Programmamanager SIGN