Vrienden van mij waren op zoek naar de lekkerste koffie die ze maar drinken konden. Eerst haalden ze een dure koffiemachine in huis. Maar dat viel tegen. Pas met het plaatsen van een goede filter in hun waterleiding ging de koffie beter smaken. Met hun ‘nieuwe water’ smaakt zelfs een senseootje eerste klas.

Mij verbaast dit niet. Water is immers de bron van alle leven. Het enorme belang van goed en schoon water geldt natuurlijk ook voor de teelt.  Al kun je nog zo goed telen, zonder goed water komen er nooit de lekkerste groenten uit je kas. Wij proberen al jaren onze watervoorraad te laten bewegen en dood water te voorkomen. Er zijn dompelpompen geïnstalleerd in alle silo’s en deze zijn ook voorzien van drijfbuizen om het water te beluchten. Zo creëren we zuurstofrijk water. We willen graag een stromende bergbeek in ons bedrijf, geen stinkend plasje.

Bij de eerste gietbeurt zie ik nu vaak al of het zuurstofgehalte omhoog moet. Om daar meer grip op te krijgen en om er wat aan te kunnen doen, gaan we dit jaar werken met sensoren die het zuurstofgehalte in de druppelslangen continu meten. Dat is weer een stap verder dan steekproefsgewijs meten. De volgende vraag is: hoe leg je er de vinger op? Naar mijn mening gaat het om het analyseren van data. Als we straks alle data direct naar de computer kunnen sturen, valt er wat mee te doen en kun je de meetwaarden concreet benutten. Zoals het uitlezen in grafieken en ze analyseren via dataplatforms. Dan komen we weer dichter bij de actie die we moeten ondernemen om het zuurstofgehalte aan te passen.

Ik hoop dat we dit jaar hierin snel stappen kunnen zetten in ons bedrijf, zodat we straks met het zuurstofrijkste water de beste producten kunnen telen. Als dat lukt, zou ik zeer tevreden genieten van onze investering in zuurstofrijker water. Uiteraard met een lekker bakkie koffie erbij.

Maikel van den Berg, zaadteler in Bleiswijk