Deze week verschijnt de mei-editie van vakblad Onder Glas. Thema deze maand is Plant en Voeding, met aandacht voor bemesting, meststoffen en weerbaarheid. Voeding is actueel en veelbesproken. Tenminste, waar het de consument en zijn al dan niet gezonde eetpatroon betreft. Gezonde voeding vergroot de weerbaarheid en juist die weerbaarheid domineert ook steeds meer het voedingspatroon in de glastuinbouw.

Adviezen van het voedingscentrum genereren veel aandacht in de media. Dieetgoeroes als Montignac, Atkins en zelfs Sonja Bakker prijkten met hun boeken – kortstondig – bovenaan de verkooplijsten. En de jonge generatie blijkt meer ontvankelijk voor de leefstijl van soapsterren, vloggers en ‘youtubers’, dan voor de wijze lessen van ouders, leerkrachten of grootouders. Daarmee is overigens niet gezegd dat de strijd tegen welvaartsziekten en obesitas hierdoor in het voordeel is beslist.

Weerbaarheid vergroten

Maar gezonde voeding vergroot de weerbaarheid en juist die weerbaarheid domineert ook steeds meer het voedingspatroon in de glastuinbouw. Waar de ruimte voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen – op last van de overheid en onder druk van de markt – steeds beperkter wordt, groeit de noodzaak van een sterker gewas en optimaal wortelgestel. Dat verklaart de toenemende belangstelling voor een meststof als silicium en voor minder bekende preparaten die de groeikracht mogelijk verbeteren. In Onder Glas verwoordt columnist Maikel van den Berg de meerwaarde kort maar krachtig: ‘Als je erin gelooft en er rustiger door slaapt, kun je al spreken van een positief resultaat.’

Nieuwe bemestingsadviezen

Maar in de editie over ‘Plant en Voeding’ is ook een ander geluid te horen. Onderzoekers en adviseurs waarschuwen dat de sector op gebied van bemesting de boot niet mag missen. De laatste bemestingsadviezen stammen bijvoorbeeld uit 1999, al is een digitale update in de maak. In de afgelopen twee decennia is de glastuinbouw echter ingrijpend veranderd. Intensief belichten, schermen, aangepaste klimaatregeling, nieuwe kasdekken en optimalisering van het wortelmilieu zorgen ervoor dat gewassen anders groeien dan in het verleden. ‘Daarom is het belangrijk om het thema plantenvoeding hoog op de agenda te zetten, zodat het zich niet ontwikkelt tot de zwakste schakel’, zo luidt het heldere signaal.

Misschien ziet de jeugd het zo slecht nog niet: het recept voor het ideale bemestingsadvies en voedingspatroon ligt in heden en toekomst, niet in het verleden.

Tekst: Roger Abbenhuijs

Gerelateerd