Vorige maand hebben we afscheid moeten nemen van Frank Breugem. Hij was al langere tijd ziek en is overleden aan de ziekte waar je heel hard tegen kan vechten maar lang niet altijd van kan winnen. Als gerberateler, lid en medeoprichter van onze telersvereniging Colours of Nature heeft hij veel betekend voor ons. Maar ook als mens was Frank iemand waar je veel van kon leren. Hij was sociaal, behulpzaam en kritisch maar altijd recht door zee. Frank hechtte ook veel waarde aan het leven naast zijn werk, aan zijn familie. Ook dat was iets waar je veel van kon leren.

Voor onze vereniging was Frank een bouwer en vaak ook een goede waarschuwer. Hij was de man van de details, stelde de vragen die de anderen oversloegen en wist precies hoe iets te omschrijven. Hij kon nauwgezet structuur aanbrengen zoals het kwaliteitszorgsysteem wat echt ‘zijn ding’ was. Hij was een echte specialist. Bij het wegvallen van Frank kom je erachter dat je niet alleen een fijn mens verliest, maar ook een specialist in je organisatie die niet snel te vervangen is. Terwijl de organisatie van tegenwoordig – of het nu de vereniging is of je eigen bedrijf – vraagt om specialisten.

De ondernemer die alles er een beetje bij doet, heeft niet langer meer bestaansrecht. Daar is ondernemen te complex en ingewikkeld voor geworden. Ook op mijn eigen bedrijf staan enkele goed opgeleide young potentials aan de poort te kloppen om hun kennis en ambitie in het bedrijf waar te gaan maken. Heerlijk is dat. We proberen ze breed op te leiden maar ook wel hun specialisme te laten vinden waar ze zich bij thuis voelen. Deze nieuwe krachten helpen ons in de nabije toekomst verder om ons bedrijf te laten groeien en te professionaliseren.

Alleen met een uitgebalanceerde organisatie en goed opgeleide specialisten zijn wij klaar om de nieuwe uitdagingen en kansen in de markt op te pakken. Specialisten zoals Frank die hun eigen kennis en ervaring opbouwen en deze benutten om samen met anderen verder te komen.

Ronald van Veen, gerberateler in De Lier