Vanaf deze maand mag ik het schrijfwoordelijke stokje overnemen van Ronald van Veen, en dat vind ik persoonlijk een eer. Vanaf nu kunnen jullie iedere maand een column verwachten. Het lijkt mij dan ook leuk en goed om te vertellen wie ik ben en wat mij zoal bezighoudt.

Ik ben Joyce Lansbergen, 34 jaar oud en getrouwd met Dennie en we hebben twee zoontjes van 1 en 3. En ik ben mede-eigenaar, samen met mijn broer Mike, van LG Flowers. Wij veredelen, telen en vermarkten gerbera’s.

Mike en ik zijn de derde generatie van ons prachtige familiebedrijf. Ons valt de eer te beurt om het bedrijf over te mogen nemen van mijn vader Hein en oom’s Aad en Kees. Zelf ben ik zeker geen ‘echte’ teler en ik zou mij zelf eerder beschrijven als ondernemer. Waar ik zelf veel tijd aan besteed is zorgen dat ons bedrijf toekomstgericht is en dat we flexibel en wendbaar blijven.

Een strategie naleven met een bedrijf en toch flexibel zijn. Dit kan op meerdere vlakken, zoals ik het zie. Wij zorgen er bijvoorbeeld aan de afzetkant voor dat we verschillende klanten hebben en we maken verschillende producten – zoals wij dat noemen – concepten. Dat zijn vaasjes met gerbera’s en andere producten erin en we houden in de gaten of we op verschillende landen zitten.

Maar het flexibel blijven speelt ook zeker een rol binnen de teelt. Kijk nu maar wat er gebeurt met de energiecrisis. Hoe kun je ervoor zorgen dat je bedrijfsvoering op alle fronten niet binnen één winter helemaal onderuitgehaald is? Het is vandaag de dag een kunst om te zorgen dat je op tijd schakelt en je niet wordt ingehaald door een virus of een ander crisis.

De tijd die daartussen zit wordt steeds korter en de impact en de gevolgen worden steeds groter. Dit is één van de redenen dat wij de afgelopen jaren gezocht hebben naar een methodiek waarbij de werknemers steeds meer inzicht hebben in wat ze doen. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor ons als we in een energiecrisis zitten en hoe kunnen medewerkers daaraan positief bijdragen?

Kortom jullie kunnen van mij in de volle breedte van het ondernemen in de tuinbouw columns verwachten. Ik heb er zin in!

Joyce Lansbergen, gerbera-ondernemer in Pijnacker