Op het moment van schrijven zitten wij middenin de drukste weken van het jaar. Druk betekent dan ook echt druk. Bijna zes weken lang produceren en leveren we iedere week bijna 10% van onze jaarproductie af. Best belangrijke weken dus. De laatste jaren zien we met lede ogen aan dat het steeds lastiger wordt om voldoende en gemotiveerde uitzendkrachten te krijgen.

De vaste groep uitzendkrachten die we hebben, doet het echt heel goed en daar zijn we heel trots op. De afgelopen jaren hebben we veel geïnvesteerd in een gemotiveerde groep en een goede relatie. Veel van de immigranten onder hen hebben ons aanbod om in dienst te komen geaccepteerd de afgelopen jaren. Geregeld houden we peilingen om te horen wat we nog beter kunnen doen.

Ons probleem doet zich dit jaar vooral voor met de ad hoc uitzendkrachten die we nodig hebben om de acties te draaien en het bulkwerk klaar te krijgen. Het wordt steeds lastiger om dat goed georganiseerd te krijgen. Ook viel Pasen erg ongunstig om de mensen vast te houden. Ik gun iedereen zijn tweede paasdag-eitje, maar het zijn toch onze drukste dagen.

Ligt de oplossing in automatisering? Overal lees je dat je nieuwe collega een robot gaat worden. Vervolgens worden alle clichés opgedreund over een robot als collega; ze zijn nooit ziek, werken 24/7, roken niet, gaan nooit naar het toilet en zeuren ook niet. Ook bij ons is robotisering in volle gang. Steksteekrobots, transplantrobots, diverse drones hebben al in de kas gevlogen en de cobots – die met en naast mensen kunnen werken – zijn in opkomst.

In het FD las ik laatst dat robots met gevoel in aantocht zijn. Binnen tien jaar is een robot wellicht uitgerust met kunstmatig leven. Nanotechnologie, cognitieve modellering en neurale netwerken zorgen voor mogelijkheden die in een versnelling terecht zijn gekomen. Wellicht komen er zelfs robots die een geranium schoon kunnen maken, geel blad plukken en een rijpe bloem eruit kunnen knippen. Hoe gaaf!

De ASPCR spreekt echter al over robotrechten. Deze afgeleide club van de dierenrechten wil voorkomen dat deze robots worden misbruikt. Nu ben ik heel ruimdenkend, maar laten we één ding afspreken: ik vind alles prima met die robots, maar rond Pasen wordt er gewoon gewerkt!

Dieter Baas.
Perkplantenteler in Ens.