Een nieuw jaar, een nieuwe start. Niet alleen kalendertechnisch, maar ook op ons bedrijf. Hier ligt de focus vooral op een schone start. Dat begon natuurlijk al tijdens de teeltwissel eind vorig jaar; alles grondig reinigen en ontsmetten is cruciaal om schoon te kunnen beginnen. Inmiddels staan de eerste jonge komkommerplanten alweer in de kas.

De uitdaging is nu om het gewas schoon te houden, vrij van ziekten en plagen. We zijn daarom meteen na het planten gestart met scouten. Speciale medewerkers lopen een paar keer per week het gewas na, om verdachte zaken te signaleren. Daarnaast zetten we meteen na het planten biologische bestrijders in. Veel collega’s verklaren ons voor gek: de investeringen in tijd en biologie kosten immers geld. Feit is echter dat de kosten in dit geval voor de baten uit gaan.

Vorig jaar hanteerden we deze strategie voor het eerst en toen hebben we onder de streep fors bespaard op de inzet van chemie en biologie. We zaten er namelijk veel meer bovenop en grepen meteen in wanneer zich een ziekte of plaag manifesteerde. Hierdoor konden we pleksgewijs bestrijden, waardoor we ziekten en plagen beter onder controle wisten te houden en per saldo veel minder chemie en biologie hoefden te gebruiken. Het is natuurlijk ook vreemd dat veel telers eerst grote problemen laten ontstaan en dan pas in actie komen. Voorkomen is beter dan genezen!

Een grote uitdaging voor het nieuwe jaar ligt op het energievlak; dat zal niemand verbazen. Het is onduidelijk hoe de gasprijzen zich gaan ontwikkelen, maar ook wat de overheid gaat doen. Gaan de plannen om bijvoorbeeld de energiebelasting te verhogen nog door als er zo meteen een nieuw Kabinet zit? Dat is allemaal onzeker.

Als bedrijf zijn wij nog sterk afhankelijk van aardgas, ondanks dat we WKK’s hebben staan en hebben geïnvesteerd in e-ketels. Ook hebben we afgelopen jaar fors ingezet op energiebesparing, door nóg meer te werken volgens de principes van Het Nieuwe Telen en dubbele schermen te installeren. Qua energiebesparing hebben we de grenzen inmiddels behoorlijk opgezocht. Dat is voor mij ook een sport, het houdt mijn werk uitdagend. Maar hoe dan ook: kwaliteit staat altijd op één. Daar wordt niet aan getornd.

Peter van Ninhuys, teeltmanager Van Gog Kwekerijen Helmond