Stampvoetend loopt hij al foeterend heen en weer. Nog even en hij begint te schreeuwen, denk ik. Ondanks de zonnestralen van vandaag, is het toch nog behoorlijk fris. Toch lijkt het alsof de dampende stoom rond zijn rood aangelopen hoofd rechtstreeks uit zijn oren komt. Terwijl zijn ogen alle kanten opdraaien en niemand in zijn buurt durft te komen, wendt hij zich half spuwend tot mij. In zijn ogen lees ik een mengeling van een soort boosheid en verontwaardiging af. Langzaam herhaal ik zijn woorden: ‘Míjn klant heeft recht op meer dan zijn reservering.’

Ik ben als de dood dat ik woorden verkeerd interpreteer, met het risico dat ik om die reden een ongepaste reactie geef. Nogmaals probeer ik zijn rappe ‘staccato-Duits’ te vertalen naar fatsoenlijk Nederlands. Ja, ik heb hem toch echt goed gehoord. Hij vindt dat hij het recht heeft op meer planten dan zijn reservering. Langzaam vertaal ik voor hem dat hij ook meer planten kan krijgen. Door het mooie weer zijn alle violen in de kas massaal in bloei gekomen en we zijn juist blij dat hij meer afneemt.

Vol ongeloof staart hij terug. Zijn woede is ineens weg. Hij krijgt een vette glimlach op zijn ietwat pafferige gezicht, maar bedenkt zich dan en vraagt snel: ‘Voor dezelfde prijs?’ Ja, herhaal ik, voor dezelfde prijs, maar wel met de verplichting om 100% reservering af te nemen tot aan het eind van het seizoen en niet 80%, zoals vorig jaar. Afspraak is toch afspraak? Van het ene op het andere moment is zijn houding veranderd van vijandig naar zijn grootste vriend. Hij geeft me een stevige hand en keert zich om.

Al mompelend spoedt hij zich naar zijn auto. Ik vang nog net op: ‘Goede mensen die Hollanders.’ Ik kijk nog even naar mijn scherm met de weersverwachting voor de aankomende twee weken en zie dat het volgende week toch echt flink kouder gaat worden. Tevreden bevestig ik nog snel onze afspraak per mail. Het is nooit saai in perkplantenland.

Dieter Baas.
Perkplantenteler in Ens.

Gerelateerd