Digitalisering, we zitten er middenin. Ik heb er al meerdere keren over geschreven. We werken met de software van Blue Radix in combinatie met de Priva klimaatcomputer en zo’n beetje alle sensoren die verkrijgbaar zijn op de markt. Vorig jaar deden we nog proeven in twee afdelingen, bij komkommer en tomaat. Inmiddels sturen we hier bij MR Seeds vier afdelingen autonoom aan. Het is dus menens, we kunnen onze hele strategie uit laten voeren door een systeem.

Op dit moment zijn we de schermdoeken aan het inregelen. Instellingen waar je in het verleden steeds handmatig moest ingrijpen worden overgenomen door de automatisering. Na drie jaar kun je wel zeggen dat elk weertype zich een keer heeft voorgedaan, dus de software kan nu ook met al die situaties omgaan. En dat maakt het allemaal zoveel makkelijker. Eigenlijk moet je iedere keer heel consequent hetzelfde doen, waardoor de AI situaties gaat herkennen en leren. Je bent dus als het ware de leraar van je eigen systeem. We hebben dus iemand aan ons team toegevoegd. Dat is de computer. En die computer leert van mij hoe ík vind dat het moet.

Of autonoom telen ingewikkelder is dan voorheen? Nee, dat vind ik niet. Het is gewoon het klimaat, de teelt, anders aansturen. Een teeltman moet vooral de plant lezen. Groeit het goed, ontwikkelen de wortels naar behoren, en met die gegevens stuur je lichtjes bij. Door de ervaring van de ‘leerling’ doet hij niets wat hem nooit verteld is.

Naar de toekomst toe zou ik het liefste nog een stap verder gaan. Daglichtloos telen in de winter met drie schermen en LED’s. We weten dat het kan en de weg daar naartoe gaat best snel. Het grootste probleem is niet alleen het inregelen van de apparatuur, maar de kosten die daaraan kleven. We kunnen hier grote en duurzame stappen nemen, maar daardoor gaat onze kostprijs wel sterk stijgen. Dus als ik een hindernis voor de toekomst zie is dat niet de techniek om het goed te doen, maar het opbrengstplafond. Je kunt dus als hightech tuinbouw ook gewoon te snel gaan, als de markt en de politiek niet meebewegen. Wisten we maar wat de opbrengsten over vijf jaar zijn.

Maikel van den Berg, zaadteler in Bleiswijk