De soap rond de belaste gezonde lunches bij Koppert Cress heeft een nieuwe wending gekregen. Het schaakspel is al jaren aan de gang, maar op 24 mei was daar die langverwachte uitspraak van de Hoge Raad en daaropvolgende euforische tweet van Rob Baan. Koppert Cress heeft ervoor gezorgd dat haar gezonde lunches onder de gerichte vrijstelling van de arbovoorzieningen vallen.

Dit is prachtig nieuws zou je denken, maar Nederland zou Den Haag niet zijn als ze deze lunches, die goed zijn tegen de oplopende zorgkosten, niet zou tegenhouden. Ze hebben in 2022 de wet aangepast zodat gezonde lunches er expliciet buiten vallen.

Dan lijkt het toch dat de strijd tegen Koppert Cress belangrijker wordt gezien als de strijd tegen ongezonde levensstijlen. Toen ik in een eerdere uitspraak dook, kwam ik ook nog tegen dat maatregelen gericht op het voorkomen van gezondheidsschade wel vrijgesteld zijn, maar gezondheidsbevorderende maatregelen niet. Gezonde lunches worden niet gezien als het voorkomen van schade aan de gezondheid.

Waarschijnlijk leven deze rechters iedere dag op een dieet van broodjes kroket in hun kantine en vinden ze broccoli eten een verbetering van de gezondheid. Ik begrijp Rob Baan wel dat hij dit een denkfout vindt en gelukkig de Hoge Raad nu ook. Op naar de volgende stap om de wet terug aangepast te krijgen zodat bedrijven verplicht gezonde lunches moeten organiseren voor hun medewerkers, wat een enorme positieve uitwerking zal hebben op de zorgkosten. Al vind ik wel dat onze maandelijkse snackdag met af en toe lekkere ongezonde snacks mag blijven bestaan!

Als laatste wil ik meegeven dat onze jaarlijkse Blooming Joy dag een groot succes was. Jaarlijks kunnen onze medewerkers een regionale organisatie of instelling aandragen die we in de week van ijsheiligen omtoveren tot een kleurrijke en vrolijke omgeving. Dit jaar was dagbesteding Op de Wurf in Nagele aangedragen. Ik weet niet of er een wettelijke verplichting op het houden van een kleurrijke tuin moet komen, maar (met een knipoog) zie ik wel een gezondheidsverbeterend effect op die dag.

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens