Door de coronamaatregelen van de overheid zijn heel veel fysieke contactmomenten verdwenen. Contact met de familie, met collega’s, de sportclub, et cetera. Opa’s en oma’s worden van een afstand op het balkon toegezwaaid of krijgen een spoedcursus videobellen zodat de kleinkinderen virtueel toch even op bezoek kunnen komen.

Gelukkig voor ons bloementelers zijn mensen zich deze tijd heel bewust van de kracht van een bloemetje, om troost, liefde of dankbaarheid te uiten. En dankzij de maatregelen worden er ook veel meer bloemen en planten verstuurd via online webshops. Dat het onlinekanaal binnen enkele jaren een belangrijk aandeel zou uitmaken van het inkooppatroon van de consument was al voorspeld. Maar dat een virus binnen enkele maanden zou zorgen voor een gigantische online verkooppiek had niemand voorzien.

Het belang van dit kanaal zal vanaf nu waarschijnlijk ook niet meer afnemen. Dat betekent dat we als sector zwaar in moeten zetten op deze consumentenbehoefte. Het verleiden tot aankoop zal ook online moeten gebeuren omdat mensen niet altijd meer in een fysieke winkel komen. Hiervoor hebben we een virtuele wereld nodig waarin klanten online verleid worden tot de aankoop van bloemen en planten. Hoe mooi is het dan, dat we hier de afgelopen maanden heel hard in hebben geoefend. Iedereen is gewend aan online chatten en videobellen. Het online aanbieden van een bloemetje en het virtueel verleiden van consumenten is dan nog maar een hele kleine stap.

Voor de business van onze telersvereniging Colours of Nature die supermarkten belevert is het in de toekomst een kleine stap om klanten virtueel bloemen te presenteren. Stel je een virtuele ruimte voor waar we de nieuwste boeketten en de mooiste seizoensproducten van alle kanten kunnen showen. Een inkoper van een retailketen heeft weinig tijd en komt één keer per jaar naar ons bedrijf. Dat moet hij vooral blijven doen. De virtuele wereld vervangt het persoonlijk contact niet, maar kan als aanvulling wel heel nuttig zijn.

Een inspiratieplatform voor de klant als virtuele verleiding met de mooiste bloemen: we gaan een nieuwe wereld tegemoet.

Ronald van Veen, gerberateler in De Lier