Begin november was de jaarlijkse FloraHolland Trade Fair in het Aalsmeerse veilinggebouw. Heel mooi dat er weer een live moment was na een periode van fysieke afstand tot onze klanten. Al moet ik wel constateren dat het belang van deze beurs voor ons minder groot is. Deze beurs is altijd net niet op het juiste moment en daarom waren we er dit jaar wel in persoon aanwezig, maar niet met een stand.

Alle violen worden namelijk grotendeels verkocht voor de zomer en het perkgoed is voor het grootste deel ook al verkocht, gelukkig. In november kun je ook niet zoveel meer veranderen aan de planning. Mede daarom is de periode van de Flower Trials, de open dagen bij de veredelaars, voor ons een interessanter verkoopmoment. In die periode houden wij ook onze Baas Trials en dat wordt door onze klanten goed gewaardeerd.

De FHTF werd goed bezocht en de sfeer was ook uitstekend, wat positief was ondanks de crises en de matig tot slechte retailverkopen van afgelopen jaar. De organisatie heeft met het binnenhalen van de veredelaars, handelaren en toeleveranciers, de afgelopen jaren goed ingespeeld op het terugveroveren van de Nederlandse positie ten opzichte van het al jarenlange succes van de IPM in Essen.

Er gaan stemmen op om ook de technische beurs uit Vijfhuizen erbij te betrekken. Dat maakt het geheel wel compleet, maar de diversiteit van de bezoeker wordt dan wel nog verder opgerekt. Ik denk niet dat dit ten goede komt aan deze beurs. Beter kan er geïnvesteerd worden om de vrijdag levendiger en interessanter te maken, want dat is een vrij zinloze dag.

Al met al wel goed om te zien dat positiviteit de boventoon voerde, al zullen we nog moeten gaan zien hoe de vraag van de consument zich volgend jaar ontwikkelt. Naast de weersomstandigheden zal dat de beslissing geven of we een top- of een flopseizoen tegemoet gaan.

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens