Ruim twintig jaar geleden ben ik de studie Kennismanagement gestart aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Bijna was ik ICT gaan studeren in Groningen, maar al vrij snel kwam ik erachter dat ik enthousiaster werd van het traject vóór het programmeren, namelijk de fase van de vertaling van de praktijk naar de wereld van IT. In Nijmegen heb ik geleerd dat kennis ontstaat door de interpretatie die je geeft aan data.
Data verzamelen is tegenwoordig big business en wordt ‘big data’ genoemd. Als je big data op een gestructureerde manier groepeert en presenteert kun je het; ‘informatie’ noemen. De klant van deze informatie noemt deze kennis, want kennis leidt naar het behalen van doelen. Die doelen zijn voor ieder verschillend, maar voor ons betekent het om iedere dag topkwaliteit seizoensplanten te leveren die leiden tot puur tuingeluk.
In de tuinbouw is het omzetten van data naar informatie en vervolgens naar kennis een interessant traject. Al een aantal jaar werken wij samen in het netwerk Smart Horticultural om een autonoom gestuurde kas te ontwikkelen. Onze telers interpreteren namelijk ieder moment van de dag alle data die tot hen komt, bijvoorbeeld de temperatuur, luchtvochtigheid, zoninstraling, stand van het gewas, knopzetting en nog veel meer. Deze ‘data’ houden zij bewust of onbewust naast de informatie die zij hebben over de ideale groeicurves en productieschema’s. Klopt de temperatuur voor dit moment van de dag? Is er voldoende luchting om vochtproblemen tegen te gaan en moet het dek al gekrijt worden tegen instraling? Onze telers verwerken tientallen, zo niet honderden parameters per dag en nemen continue beslissingen.
Het Nieuwe Telen zou in mijn beleving uitgebreid mogen worden met een digitale assistent voor onze kwekers. Waar ‘Siri’ en ‘Hey Google’ ons van alles vertellen en regelen in huis, daar zou een digitale assistent, ‘Hey kweker’, wellicht de toekomst hebben om ons te ondersteunen in het nemen van beslissingen. Dit kan door big data om te zetten in informatie die vervolgens dag en nacht, zeven dagen per week, automatisch taken uitvoert die nodig zijn voor een optimale opkweek. Hierdoor worden wij als teler ontlast en kunnen we ons nog meer focussen op de kwaliteit van het product om onze klanten blij te maken.
Dieter Baas, perkplantenteler in Ens