De afgelopen tijd was het een gekkenhuis in de handel van de bloeiende blijmakers, oftewel de perkplanten. Een groot contrast bovendien met het vroege voorjaar. Dit jaar is in veel opzichten een teeltseizoen met twee gezichten en als gevolg daarvan met een dubbel gevoel.

Ik heb zowel met tranen in de ogen de mooiste violen in containers afgevoerd zien worden, gevolgd door een ongekend goed perkplantenseizoen met planten die vertrokken terwijl we ze liever nog eventjes hadden bewaard. Er zijn in een hele korte tijd zo ontzettend veel planten verkocht, dat we nog steeds bijna een week voorlopen op onze planning.

Als ik dit bekijk door mijn verkoopbril, dan komen we er in één jaar achter dat we heel blij zijn dat er vaste contracten bestaan en klanten die zich daaraan conformeren waardoor we gezamenlijk de pijn dragen. Terwijl we in het andere seizoen liever nog veel meer vrije handel hadden gehad. In zo’n jaar zijn planten de deur uitgegaan voor een veel lagere prijs dan op de klok werd gegeven.

Voor volgend jaar zegt dit alles echter weer helemaal niets. In mijn beleving kan een goede handelaar zich nu onderscheiden door alle onwetende klanten mee te geven dat de weersomstandigheden bepalen op welk moment de consument zijn tuin in gaat en niet de kalender. Volgend jaar kan dat precies tegenovergesteld zijn van dit jaar en het is zeker niet verstandig om opportunistisch te gaan inkopen voor volgend jaar op basis van gerealiseerde verkopen.

Daarom begrijp ik ook weinig van telers die nu roepen dat ze volgend jaar minder violen gaan doen en juist meer vroeg perkgoed. Dat opportunistische gedrag kan er namelijk wel weer voor zorgen dat op het juiste moment het verkeerde aantal planten van een soort beschikbaar is. Afstemmen wat de markt vraagt en nodig heeft is heel lastig, helemaal op momenten dat het weer koopman is. Ik wens iedereen dan ook veel wijsheid toe en een fijne zomer.

Dieter Baas
Perkplantenteler in Ens

Foto: VidiPhoto.

Gerelateerd