Een paar jaar geleden dacht ik nog: wellicht zijn telers en teeltmanagers in de toekomst niet meer nodig. Artificial Intelligence-technieken zullen de kas mogelijk volledig overnemen. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat dat niet gaat gebeuren.

Teeltmensen blijven nodig, alleen al vanwege het feit dat de techniek heel gevoelig is. Wij hebben bijvoorbeeld een aantal sensoren in de kas. Die werken op zich goed, maar als je er per ongeluk een keer tegenaan stoot, kloppen de data niet meer. Er gaat snel iets mis, zeker als je de hele kas vol AI-techniek hebt. Als teler moet je daarom continu de vinger aan de pols houden.

Desondanks ben ik positief over autonoom telen, ik denk dat deze ontwikkeling ons veel kan brengen als sector. Nu ben ik verantwoordelijk voor 14 hectare komkommers, maar in de toekomst kan dat − met de inzet van AI-techniek − misschien wel 40 hectare worden.

AI-oplossingen kunnen bijvoorbeeld helpen om instellingen te optimaliseren, ondersteunen bij het sturen van de raamstand, bij het scouten en bij het opstellen van oogstprognoses. En het grote voordeel is dat de computer zijn werk altijd goed en op dezelfde manier doet. Die software heeft nooit een baaldag of weinig tijd, waardoor ‘ie wat minder planten checkt op beestjes. Op die manier kunnen we enorm veel werk besparen. Ik verwacht dat we binnen drie tot vier jaar zover zijn dat je als teler 40 hectare in je eentje kunt managen. Het is dus geen ‘ver-van-mijn-bed-show’ meer.

Ik ben wel van mening dat leveranciers van AI-technieken meer zouden moeten samenwerken. Nu wil iedereen zelf het wiel uitvinden, waardoor het voor telers behoorlijk onoverzichtelijk wordt. Combineer bijvoorbeeld al die dataplatforms in één.

Verder vind ik dat toeleveranciers meer naar de teler zouden moeten luisteren, bij het ontwikkelen van AI-oplossingen. Ze komen vaak met allerlei theorieën terwijl ze nog nooit een komkommer hebben geteeld. Dat werkt niet. Je moet theorie en praktijk combineren om tot goede, werkbare AI-oplossingen te komen. En niet te vergeten: ze moeten ook betaalbaar blijven.

Peter van Ninhuys, teeltmanager Van Gog Kwekerijen Helmond