Hè hè, het is toch wel lekker om met de tropische temperaturen van de afgelopen tijd even stoom af te kunnen blazen in het zwembadje na een dag zweten in de kas. Wellicht dat we over enkele jaren vaker stoom kunnen afblazen. En dan niet in het zwembad, maar met onze stoomturbines, die ons met aardwarmte gaan voorzien van zowel warmte als stroom voor de lampen.

Mooie gedachte zo in de zomerzon, maar helaas, zo ver is het nog lang niet. Daarom kijk ik uit naar de editie van Onder Glas van deze maand, met daarin aangekondigde interessante onderwerpen als: ‘actuele ontwikkelingen rond de WKK’ en ‘duurzame alternatieven op het gebied van energie’.

De WKK is een apparaat met veel draaiende onderdelen en daardoor storingsgevoelig. Een alternatief zou om die reden best welkom zijn. Afgelopen najaar, met de huidige uitbreiding van ons gerberabedrijf in het vooruitzicht, heb ik veel opties bekeken. Ik kon echter geen passend alternatief vinden, dat net zo efficiënt werkte. De WKK blijft een prachtige uitvinding, die de tuinbouw al veel heeft gebracht. Dat zal hij ook nog lang blijven doen, althans dat is mijn verwachting.

Maar ik maak me wel wat zorgen en vraag me af of wij zelf als glastuinbouw wel slim met de kansen voor de toekomst van dit staaltje techniek omgaan. Er word de laatste tijd door vertegenwoordigers van de glastuinbouw in veel berichten vaak en erg hard geroepen dat we in 2030 van het gas af (willen) zijn. Ik vind dat zeer onverstandig. Beter is het om ons meer hard te maken voor het gasverbruik van de WKK en de zeer flexibele inzetmogelijkheden die het heeft en dat te benadrukken.

De tuinbouw kan als een van de weinige en misschien wel de enige partij een antwoord bieden op de onstabiele energie-opwekking van groene energie. Laten we proberen dit beter onder de aandacht te brengen met onze lobby, zodat we de komende jaren nog door kunnen brommen op de storingen van de WKK’s.

Marius Mans
Gerberateler in Brakel