Waar ik vijf jaar geleden al druk bezig was met onze footprint en daar een investeringsbeleid op losliet merkte je dat de maatschappij en onze klanten daar nog totaal niet klaar voor waren. In de keten werd vaak alleen gesproken over plastic hoezen verminderen en de nadruk kwam vooral te liggen op chemie. Terwijl mijn mening toen en nog steeds zo is: je moet dit met elkaar doen door de gehele keten.

De gedachte was toen (en nog steeds) wanneer onze klanten niet bereid zijn om te betalen voor een duurzame bloem, gaan wij niet bewegen naar groen gas of andere investeringen. Niet omdat ik het niet wil, maar − heel simpel − we moeten ook gewoon nog geld blijven verdienen. Het zal wat mij betreft nooit een eenzijdig verhaal moeten zijn waarin alleen de teler/producent beweegt en de rest van de keten niet.

Dankzij de energiecrisis zijn er wel veel stappen gezet die voorheen heel erg duur waren en eigenlijk niet uitkwamen. Zo zijn wij net als velen versneld overgestapt op LED-belichting. Waar je normaal gesproken een meerjarenplan zou ontwikkelingen, was nu de kunst om überhaupt op het juiste moment over de juiste LED-lampen te beschikken. En 80% van ons bedrijf hing direct vol met LED. Het uitproberen hoe je met LED moet telen ging dus gepaard met veel ‘leermomenten’.

Voordat deze winter begon hebben veranderingen doorgevoerd, zodat het telen onder LED beter zou uitpakken. We hebben rassen vervroegd geruimd, die vorig jaar niet voldeden onder LED. We investeerden in schermen en DryGairs. Mocht er dan toch te veel vocht in de kas zijn dan hebben we een hulpmiddel waarmee we dit kunnen afvoeren. En heel belangrijk: sensoren in de kas die kunnen meten wat er gebeurt met het klimaat. Door de data te koppelen en te analyseren wisten we vrij snel wat we moesten doen.

Onze kassen waren afgelopen winter droger dan ooit, ondanks een besparing van 25% op gas. Het gewas heeft er nog nooit zo mooi bijgestaan en de productie was hoger dan verwacht. Dit jaar gaan we weer mooie stappen maken. Zelf zie ik de toekomst heel erg positief in en zie ik dat ons bedrijf in staat is om de nieuwe technieken ‘snel’ te accepteren en te implementeren.

Joyce Lansbergen, gerbera-ondernemer in Pijnacker