De titel van deze column had ook energie kunnen zijn. Maar dan wel de energie waar het mij op dit moment aan ontbreekt. De coronaperiode, maar eigenlijk ook al twee tot drie jaar ervoor heb ik – voor mijn gevoel – in een achtbaan geleefd. We zijn de afgelopen jaren samen gaan werken met collega-telers uit De Lier. Hebben ons ouderlijk bedrijf in Rijswijk verkocht, een gezamenlijk nieuw bedrijf aangekocht én een organisatie neergezet met jonge mensen, dat klaar is voor de toekomst.

Afgelopen jaar zijn we tijdens de corona nog een fusie aangegaan met een collega en ook hier steken we momenteel veel energie in om een gezamenlijke organisatie en bedrijfsvoering op te starten. Ook binnen de telersvereniging Colours of Nature hebben we niet stil gezeten. Er zijn nieuwe leden toegetreden en er is een directie neergezet met enkele nieuwe mensen die de club steeds professioneler gaan besturen. Allemaal heel positief, maar het vraagt veel energie.

U zult het wel herkennen. Hard werken zit in ons DNA. Daar zijn we mee opgevoed. Van hard werken gaat niemand dood. Als wat je doet je hobby is, dan hoef je geen dag meer te werken. Of dat nu klopt of niet. Ze vergeten er één ding bij te vertellen: we hebben daarnaast de nodige afleiding en ontspanning nodig. En dat is nu precies wat we zo gemist hebben. Tenminste, ik wel. In het weekend met vrienden een hapje eten of een drankje drinken op het terras. Mijn kinderen volgen langs de lijn of met mijn seizoenkaart naar mijn favoriete voetbalclub. Een ontspannende vakantie met vrouw en kinderen in de sneeuw of in het najaar even naar de zon. Voor mij is dit noodzakelijk om energie op te doen voor de werkdagen die veel energie geven, maar ook veel energie van mij vragen.

De zomertijd is aangebroken en gelukkig kijken we vooruit naar een tijdperk waarin we weer dingen kunnen gaan ondernemen. Ik ben er blij mee, want het is fantastisch om te zien wat je bereikt als je ergens energie in steekt, maar ik wil er wel graag uitgerust en ontspannen van kunnen genieten. Een mooie zomer toegewenst.

Ronald van Veen, gerberateler in De Lier