Nu ik al een flink aantal jaren samenwerk met de familie Persoon, en we de laatste twee jaar flink zijn gegroeid, opperde Roy het idee om als directie én kader van MR-Seeds en Personal Vision een cursus effectief communiceren te volgen. De opleiding gaat om afspraken nakomen en feedback geven op elkaar.

De schoolbanken in was weer even wennen. En in de ochtend naar Amersfoort is echt wel even anders. Want niet op tijd binnen zijn, is tot de pauze buiten wachten. Je huiswerk niet doen, is niet meedoen aan de opdracht. Kortom, als je niet wil, ga dan niet de tijd van de ander verdoen. De cursusleiding verwachtte een stukje professionaliteit van ons en overlaadde ons met vergadertechnieken, motivatietechnieken en feedbacksessies.

Ik zie je denken: hoezo en waarom doe je dat? Tja, op een gegeven moment wordt het bedrijf − of in ons geval de bedrijven − te groot en kom je ogen en oren tekort om alle pijnpuntjes te ontdekken. Als iedereen je vragen stelt, waar moet je dan prioriteit aan geven? Als leidinggevende kom je in een groot bedrijf zo ver van de werkvloer te staan dat je niet eens met een goede oplossing komt. In zo’n communicatiecursus kom je erachter dat de mensen waarmee je werkt dé oplossing zijn.

De kern van het verhaal: is de ondernemer degene die altijd de oplossing moet aanreiken? Nee dus! Het is vooral belangrijk dat de persoon die dicht bij het probleem staat een oplossing bedenkt. Als leidinggevende moet je dus vooral niet proberen te vertellen hoe het moet. Sterker nog; dat is niet altijd de goede oplossing. Je moet juist de mensen in het bedrijf creatief laten nadenken en dan samen naar een oplossing zoeken.

Klinkt simpel, maar dit is best een hele stap. Je ziet dat tuinbouwbedrijven van nu een professionaliseringsslag maken, ook in teamwork. Door je medewerkers de kans te geven om te groeien ontstaan leuke teams die mooie spullen maken. Tof om te zien dat er zo veel gebeurt. Je krijgt er een mooiere werkomgeving van en maakt je bedrijf aantrekkelijker voor het aantrekken van goede mensen.

Maikel van den Berg, zaadteler in Bleiswijk