Voor mij is het ondernemen in een mannenwereld als vrouw totaal geen ding. Toch merkte ik wel dat anderen – vaak waren dat ‘mannen’ – moesten wennen aan een vrouw in hun midden. In het begin kreeg ik nog weleens letterlijk de opmerking ‘wat weet jij hier nou van meisje’ en daar vond ik zeker wel wat van. Gelukkig kan ik best wel overtuigd zijn van mijn eigen kunnen, dus dit motiveerde mij meer dan dat het mij afschrok.

En ik merkte ook zeker dat het verschil van aansturen en mijn kijk op ons bedrijf anders is dan die van mijn vader en ooms en hoe ik dit doe samen met mijn broer. Voor mij staan daarbij vooral twee zaken centraal. Ten eerste is de tijdsgeest totaal anders. De leiding van het bedrijf is niet meer autoritair. Ten tweede hebben werknemers andere behoeftes, zijn ze zich bewust dat ze veel tijd op hun werk doorbrengen en zie je daardoor dat er een andere verbinding nodig is.

Voordeel van vrouw zijn is dat je beschikt over ‘vrouwelijke eigenschappen’. Eén van de eigenschappen waarmee ik blij ben is dat ik altijd kan en mag vertrouwen op mijn vrouwelijke intuïtie. Dit is een ijzersterke eigenschap die al heel vaak voor mij heeft gewerkt. Dit ervaar ik vooral op zijn sterkst wanneer ik in een belangrijk gesprek zit en ik voel aan alles dat dit niet gaat werken. Of dit nu om een klant gaat of een werknemer, ik zal altijd luisteren naar mijn intuïtie en niets doen omdat het ‘moet’.

Een andere mooie eigenschap die ik geregeld inzet is mensgericht kijken. Wat heeft een medewerker nodig om de volgende stap te kunnen zetten? Wat kan ik diegene bieden dat ervoor zorgt dat hij of zij de volgende stap kan zetten?

Maar het belangrijkste voor mij is dat je blijft schakelen tussen verschillende eigenschappen of dit nou mannelijk is of vrouwelijk en kijkt naar hoe jij als ondernemer zelf je rol wilt en kunt vervullen. Word niet een kopie van iemand anders omdat jij denkt dat dit moet. Maar kijk vooral hoe jij de beste versie van jezelf kunt worden zodat iedereen er iets aan heeft.

Joyce Lansbergen, gerbera-ondernemer in Pijnacker