Iets zit me niet lekker en ik probeer te achterhalen waar dit gevoel vandaan komt. Er hangt iets in de Europese lucht waar ik mijn vinger probeer op te leggen. Ons verkoopseizoen begon in maart namelijk met negatieve berichtgeving van Sprinklr. Dit bedrijfje is een vermeende startup en probeert zichzelf over de rug van tuinplantentelers te verrijken.

Hun social mediacampagne was erop gericht om de gangbare tuinplantenkwekers af te schilderen als gifspuiters en energieslurpers. Daar zetten zij zichzelf als gezond, biologisch alternatief tegenover. Ze spelen handig in op het onderbuikgevoel in de samenleving en proberen een heleboel (halve) onwaarheden voor eigen gewin te misbruiken en daar gaat het mis.

Ze noemen zichzelf een start up en ik zou ze eigenlijk geen podium moeten geven hier, maar hun missie is dat ze het liefste zien dat er kamerplantenkwekers opstaan die zeggen: ‘we gaan het totaal anders doen!’. Nu wil ik graag opstaan, maar ik zie ons niet als kamerplantenkweker, tenzij je kerststerren meetelt. Onze kerststerren kweken wij al jaren voor ruim 90% biologisch op, dus daar voel ik me niet echt op aangesproken. Wel verbruiken we energie bij kerststerren, maar wij stoken op biomassa. Dus per saldo mag je zeggen dat dit klimaatneutraal is. Maar ook op onze tuinplanten voel ik me niet aangesproken. Het bedrijfje claimt dat viooltjes en primula met veel energie worden gekweekt. Bij mij weten kweken nagenoeg alle violenkwekers deze koud de winter door en worden primula’s koel geteeld. Dat hun campagne niet is aangeslagen vind ik daarom niet vreemd, want de consument is niet van gisteren.

Wat me echt niet lekker zit, is dat ik er toch een naar gevoel van kreeg bij het lezen van hun bericht. Zijn we wel zuinig genoeg qua energieverbruik? Doen we het wel IPM genoeg? De beeldvorming slaat tegenwoordig zó snel om. Kijk maar naar biomassa. Vijf jaar geleden kwamen we nog op de lokale TV als een soort klimaathelden, omdat we helemaal van het gas af waren en duurzaam onze warmte en elektra produceren. Hartstikke trots. Tegenwoordig kijkt men daar alweer anders naar en moeten we misschien wel weer terug naar het gas. Maar goed, wie weet slaat het sentiment over biologisch telen ook weer om, als er meer bekend wordt over de verspilling en druk op schaarse middelen die ermee gepaard gaan. Gebalanceerd IPM telen is wat mij betreft de allerbeste richting voor de korte termijn voor de héle sector. Alleen zal dat niet goed passen in het verdienmodel van de biologische moraalridders.

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens