De krant, heeft er wel eens een stukje over u in gestaan? En? Klopte het een beetje? Of dacht u “helemaal verkeerd neergezet, niet gezegd”, of “ik bedoelde juist…”?

Het Financieele Dagblad is een krant waarvan ik een behoorlijke diepte en deskundigheid verwacht. Helaas, de keren dat zij over de bloemisterijsector schrijft klopt de inhoud vaak maar half of werd de veiling klakkeloos nagebrabbeld.

Vorige week las ik er een column over Coen. Neen, sorry Rotterdammers, niet over Coen Moulijn maar over de Amsterdamse Coentunnel. Deze variant op een botsauto ring is zowel in 2020 als 2021 uitgeroepen tot de meest onveilige tunnel in het land. Mede dankzij zijn lage plafond, slechte verlichting en onlogische in- en uitrijbanen. Deze keer ging het niet over de verkeersonveiligheid. Het ging nu louter om de naam. Die naam was een schandalige vlek op onze beschaving en ronduit een verheerlijking van onze misdadige geschiedenis waar wij ons dagelijks enorm voor dienen te schamen.

De column pleit voor het hernoemen van steden en dorpen, straten, bouwwerken en het oprichten van standbeelden voor nieuwe en echte helden in plaats van ‘misdadigers’ als Coen. Ik zie dan direct een verse commissie voor me met veel gestudeerde doch verder werkloze ‘sofen’ die onze nieuwe ‘helden’ mag definiëren. Daarna komen natuurlijk de ‘Jetten tunnel’ en de ‘Kaag baan’. Oh, die laatste bestaat al? Na ingrijpen vanuit de Tweede Kamer aan te vullen met het ‘Albert Mol Plein’ en ‘Nikki de Jager Plantsoen’ om met deze iets uit de toon vallende BN’ers de inclusie van de smaak van de doorsnee TV-kijker weer te geven. Het lijkt me dat Pieter Omtzigt het zooitje moet voorzitten om er voor te zorgen dat eea zorgvuldig wordt afgewogen en elke minderheid correct aan bod komt. Gewoon ff een modelletje voor bouwen en zorgvuldig zijn met de variabelen. De leiding van Pieter voorkomt ook dat er achteraf weer onbeantwoorde Kamervragen opduiken.

Of zullen we het maar zo laten en in het vervolg uitsluitend abstracte kunstwerken plaatsen met namen van dieren? Volgens mij hebben we geen nieuwe helden nodig maar bouwvakkers, boeren, vonkentrekkers en bakkers. Ik rij niet door de tunnel die vernoemd is naar een held, maar door de Coentunnel over de A10 en door de IJ-tunnel over de S116. Daarbij denk ik niet aan de helden ‘IJ’ of ‘Coen’, maar aan de plek van mijn bestemming.

Het epistel was geschreven door Nori Spauwen. Nori is volgens haar LinkedIn pagina Politiek filosoof en oprichter van ‘Embassy of Change’. “Weer een club zichzelf verheerlijkende denkers en praters die we kunnen missen als kiespijn”, denk ik dan. Vanuit haar invalshoek zal Nori ongetwijfeld een belangrijk punt aansnijden. Voor mij is haar mening, functie en opleiding totaal irrelevant en hoogdravend omdat er belangrijker zaken op een oplossing wachten.

Zolang we niet in staat zijn ons land vandaag behoorlijk te besturen en de fouten van afgelopen week recht te trekken vind ik de aandacht voor ons ongetwijfeld zeer foute verre verleden letterlijk een ‘waste of time’. Het gaat er niet om wat onze grootvaders toen fout deden. Het gaat er om dat wij het nu goed doen. Eerst maar eens alle aandacht op Groningen, Limburg, Toeslagenaffaire en de rest van dit vrijwel eindeloze rijtje. Als we dat allemaal gefikst hebben, dan bellen we Nori.

Hans de Vries (was vroeger potplantenteler)
Hans@FrogsFarms.com