De gedachte die in mijn opkwam na het verzoek van Tweede Kamerlid Laura Bromet om aardgas en fossiele grondstoffen te verbieden bij de teelt van siergewassen in kassen zal ik maar niet echt opschrijven. Zo zwart op wit blijft het altijd gedrukt.

Maar het is wel van de zotte dat Tweede Kamerleden beslissen over zaken waar ze niet heel veel kaas van hebben gegeten. En dat ze daar ook nog veel positieve bijval voor krijgen zegt des te meer, dat wij als sector meer transparantie in Jip en Janneke taal moeten gaan aanbieden aan de inwoners van Nederland.

Want dat het niet te begrijpen is hoe de energiewereld eruitziet en wat onze rol daar als sector daarin is, dat is één ding. Maar dat mensen daar dan de verkeerde interpretatie aan geven is niet handig als we nog een aantal jaren sierteeltproducten willen blijven telen in Nederland.

En hoe ga je als bedrijf om met de huidige situatie? De gascrisis heeft er wel voor gezorgd dat de energietransitie nu in een rap tempo doorgaat en als we eerlijk zijn, was dit eigenlijk ook wel nodig. Onder druk wordt alles vloeibaar en zo moeten we het ook maar zien.

Maar dan terug naar de vraag wat je als bedrijf nog meer kunt doen. Ik stel mijzelf altijd de vraag: waar heb ik invloed op? Welke stappen kunnen we nu al nemen om voor te sorteren op de toekomst zonder je in een bepaald keurslijf te duwen, zodat we toch nog flexibel kunnen blijven. Want we moeten ook niet vergeten dat de investeringen die we moeten doen niet gratis zijn en dat onze bloemen wel betaalbaar moeten blijven. Anders zitten we straks met hele duurzame kassen, maar moeten we alsnog stoppen met onze business.

We zullen hier ook minder populaire keuzes in moeten maken voor onszelf en soms voor de kwaliteit van ons product. Dit hebben wij afgelopen winter zelf ook ervaren op het moment dat wij hoofdzakelijk LED-belichting gebruikten. Dit was super leerzaam, maar we liepen wel af en toe tegen kwaliteitsissues aan. Aankomende zomer werken we hier hard aan om herhaling te voorkomen.

Tot slot ben ik toch wel benieuwd of onze lobbypartijen het voor elkaar gaan krijgen om uit te leggen wat wij als sector bijdragen aan de behoefte van de consument. En hoe zij geraakt zullen worden als wij onze WKK’s allemaal uit zouden zetten.

Joyce Lansbergen, gerbera-ondernemer in Pijnacker