Veel mensen hadden afgelopen zomer waarschijnlijk het gevoel er eindelijk weer even uit te zijn. Even weg met de familie, lekker vrij, misschien op vakantie in het buitenland en even de gedachten op niets, op ontspanning en andere zaken dan de zorgen van morgen. Voor mij volgt dan vaak na de vakantie het opmaken van de balans. Hoe staat ons bedrijf ervoor? Hoe sta ik er zelf voor? Vind ik leuk wat ik doe, kan ik dit goed of kan iemand in mijn team het soms beter? Dit is meestal de voorloper van de strategische sessie waarin we als bedrijf weer vooruitkijken en plannen maken.

Zo’n samenkomst met het managementteam is altijd heel prettig omdat het eens temeer voelt dat je samen sterker bent. Belangrijk is dan wel dat je elkaar als startpunt eens goed de maat neemt. Ofwel, hoe zit iedereen in de wedstrijd? Waar ga jij je druk om maken de komende periode en wie is nu eigenlijk geschikt voor welke taken en verantwoordelijkheden? Zo’n teamsessie open en eerlijk in gaan, verdient een gedegen voorbereiding en goede begeleiding maar vooral ook openheid en eerlijkheid naar jezelf en naar elkaar. Alleen dan kun je de weg voortzetten die je samen bent ingeslagen en ga je sterker door. Daaronder vallen ook je eigen kwetsbaarheid, onzekerheden over je rol of je bijdrage in het team en ook jouw visie op je persoonlijke toekomst en van het bedrijf.

De bedrijfsvisie en -strategie is altijd leidend, maar als jouw persoonlijke visie of ambitie afwijkt van die van het bedrijf is het belangrijk om dat bespreekbaar te maken. Alleen op deze manier kunnen we het succes van het bedrijf borgen. Zo bewaken we de strategie, maar ook de identiteit en de cultuur van ons bedrijf.  We doen dit – in eerste instantie – binnen ons managementteam, maar ook met onze medewerkers die hier ook een belangrijke rol in spelen. Zij hebben ook hun gedachten verzet, komen terug van vakantie met nieuwe ideeën en daar willen we voor open staan. Zodat we echt met elkaar de balans opmaken.

Ronald van Veen, gerberateler in De Lier