Met CO2-wetgeving in aantocht ben ik op zoek gegaan naar manieren om daaraan te voldoen. Als duurzame vooroploper stoten we niet heel veel uit, maar met de afstraffing van de overheid om voorop te lopen in mijn achterhoofd, lijkt het me toch verstandig vooruit te kijken. Waarschijnlijk komt er een CO2-systeem aan waar we niet heel veel beter van gaan worden, dus we moeten het zelf gaan doen.

In mijn zoektocht liep ik tegen een stel bomen aan in het Amazonegebied. Deze bomen nemen op die plaats veel meer CO2 per jaar uit de lucht dan de bomen hier dichter bij huis. Van de tientallen, misschien wel honderden, boomplantorganisaties die er zijn, weten we ondertussen ook dat ze fraudegevoelig kunnen zijn. Als je de boom twee keer kunt verkopen, dan lukt het ook wel een derde keer. Daarom was ik wel geïnteresseerd in een blockchain startup die mijn boom transparant vastlegt met coördinaten en die, naast een jaarlijkse onderhoudsfee, de vruchten afstaat aan de boer die hem lokaal beheert en zo beter kan voorzien in zijn levensonderhoud.

Het hele project spreekt me wel aan en met de toekomstige wetgeving is het misschien wel zinvol om alvast hierop voor te sorteren. Grootste vraag die bij me blijft hangen is of we wel CO2 in de Amazone kunnen compenseren met CO2-uitstoot in Nederland. Lijkt mij een mooie casus voor de rechter en uiteindelijk het Europese Hof. Wie er meer over wil weten, kan me een DM sturen.

Over de uitslag van de provinciale verkiezingen kan ik kort zijn. Het zal mij verbazen als dit kabinet daadwerkelijk van koers gaat veranderen. Na alle kabinetten Rutte weten we ondertussen dat deze kauwgombal met alles en iedereen meebeweegt, maar uiteindelijk nooit de goede kant op. Neem als voorbeeld maar de vennootschapsbelasting. Die is nog volatieler dan de beurskoers, maar gaat uiteindelijk toch omhoog.

Als laatste merken we dat het voorjaar is begonnen, nu alleen het weer nog.

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens