Plantenkwekerij Bunnik Plants in Bleiswijk heeft de afgelopen zomer ruim 7.500 zonnepanelen op de eigen werkruimten laten plaatsen, waarmee het bedrijf voor een groot deel in haar eigen elektriciteitsbehoefte kan voorzien.

Bunnik kweekt op zeven locaties jaarlijks 30 miljoen potplanten. Al jaren komt 98% van de benodigde energie uit restwarmte. Ook met het benutten van CO2 waren al grote stappen gezet. Volgens directeur Hans Bunnik zit duurzaamheid in hun genen: “Vijftien jaar geleden schakelden we over van aardgas op het benutten van restwarmte uit de elektriciteitscentrale in Capelle aan de IJssel. De volgende stap was het gebruiken van CO2 uit de raffinaderij van Shell via de OCAP pijpleiding.” Met de zonnepanelen wilde Bunnik een nieuwe stap maken in duurzaamheid.

Grootste zonnepanelenpark van Zuid-Holland

Kassen met planten zijn ongeschikt om panelen op te plaatsen, maar er bleek boven de werkruimten toch twee hectare vrij dakoppervlak te zijn. Installatiebedrijf SolSolutions plaatste hierop in totaal 7.650 zonnepanelen, verdeeld over drie clusters. Samen zijn deze zonnepanelen goed voor een capaciteit van 1,8 megawatt, waarmee Bunnik Plants zich de grootste opwekker van zonne-energie in Zuid-Holland mag noemen. Twee clusters gebruiken de elektriciteit uitsluitend voor eigen gebruik, een derde cluster levert ook stroom aan het elektriciteitsnet. De interessante aanschafprijs in combinatie met een aantrekkelijke subsidieregeling maakt de terugverdientijd relatief kort.

Bekijk de video van Bunnik Plants over de zonnepanelen, gemaakt met een drone.

Bron/foto: Bunnik Plants