Voor efficiënte aansturing van beschermde teelten is het belangrijk om niet alleen het klimaat in en buiten de kas te monitoren, maar ook de groei en ontwikkeling van het gewas nauwkeurig in kaart te brengen.
Vooral binnen datagestuurde en autonome teeltsystemen is het essentieel dat gemodelleerde aannames over gewasgroei continu worden geverifieerd door deze te vergelijken met het echte gewas. De bruikbaarheid van groei- en ontwikkelingsdata hangt af van de nauwkeurigheid, reproduceerbaarheid en frequentie van de dataverzameling.
Telers nog steeds de beste waarnemers
Hoewel ervaren telers nog steeds de beste waarnemers zijn, zullen zij niet kunnen voldoen aan de grote databehoeftes van toekomstige datagestuurde en autonome teeltsystemen.
Om die reden ontwikkelen we binnen het AGROS II project een camerasysteem dat autonoom gewasparameters van veel planten kan vastleggen. Het systeem verzamelt kleurenfoto’s en 3D informatie over de gehele hoogte van de plant, waarna we de gewasparameters berekenen. Na een succesvolle test met handmatige aansturing volgt een test waarbij een tweede versie van het camerasysteem wordt geïntegreerd met een autonoom rijdend platform.
AGROS II wordt gefinancierd door Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, VDL-ETG, Delphy, BASF Vegetable Seeds, MechaTronix, Van der Hoeven, Stichting KijK, Agrolux, Greenport West Holland, Source.ag, Gemeente Lansingerland, Innovatiefonds Hagelunie en Cultilene.
Tekst: Selwin Hageraarts