Sinds vorig najaar heeft Paul van der Hulst in Meterik een ontvochtigingsinstallatie. Tegelijk heeft de rozenteler de SON-T-belichting in de winter teruggebracht naar 10 tot 12 uur per dag. “Zonder deze ontvochtigers hadden we het niet gered, dan wordt de luchtvochtigheid veel te hoog. We hebben tot nu toe geen klachten gehad over smet of Botrytis, maar daar was ik in januari wel een beetje bang voor.”

Van der Hulst Rozenkwekerijen teelt 17 exclusieve grootbloemige rozen op 9 ha, verdeeld over drie locaties. Paul van der Hulst heeft een van die locaties (3 ha) onder zijn hoede. Sinds 3 september vorig jaar staat er op elke 3.500 m² een DryGair ontvochtigingsinstallatie. Op de andere twee locaties zijn deze begin oktober geïnstalleerd. De ervaringen tot nu toe zijn positief. “Het scheelt 35 tot 40% in het gasverbruik, dat is ons meegevallen. We hadden 35% verwacht. Ze springen automatisch aan als de relatieve luchtvochtigheid boven de 75% stijgt. De ventilatoren op de machines draaien wel 24/7. Dan houd je altijd wat luchtbeweging in de kas.”

Nieuwe balans

Het ontvochtigen heft het nadeel van minder belichten aardig op, zegt de Limburger. “Je kunt denk ik wel zeggen dat we daarin een nieuwe balans hebben gevonden. Je hebt een droger klimaat, dus ook een wat harder gewas, vergelijkbaar met 20 uur belichten. Onze stooktemperatuur is 18ºC overdag en 16ºC ’s nachts. Dat is wel een graadje minder dan normaal. ”
Van der Hulst teelt verschillende rassen, waarvan sommige meer en sommige minder vocht verdampen. “Wij zijn bij de installatie uitgegaan van de toepassing in gerbera’s. Maar bij onze rassen die veel vocht verdampen heb je af en toe te weinig capaciteit. Er staat nu een ontvochtiger op elke 3.500 m², maar in sommige situaties is dat net te krap.”
De rassen Heliana Yellow, Norma Jean en Kiss me Kate zijn echte verdampers, vervolgt hij. “Die hebben een veel actiever gewas dan een Red Naomi. Op zich is dat geen probleem, maar op sommige momenten van de dag zit je op het randje qua vocht. Dan hik je soms tegen de 90% RV, bij de andere soorten kom je niet boven de 86-87%. Toch heeft dit niet geleid tot problemen. Wat me ook is meegevallen is dat er best wel wat warmte uit de DryGairs komt, wat de kas met 2 tot 3 graden opwarmt.”

Hogere kostprijs

Problemen met smet of Botrytis zijn tot nu toe helemaal niet opgetreden, ook niet in januari. “Daar was ik wel een beetje bang voor. In januari had je een paar weken achter elkaar ‘grijs’ weer. Als het doek overdag opengaat wordt het kouder en vochtiger in de kas. Maar we hebben tot nu toe helemaal geen klachten gehad.”
Sinds vorige week is de productie bij Van der Hulst weer aardig op gang gekomen, in de winter zakt deze tot de helft terug. Hij zit nu weer op 2 tot 2,5 roos per m² per week. Met een volle belichting van 20 uur per dag haalden ze 200 stuks per m² per jaar. Dat zal dit jaar minder zijn. “Bij sommige rassen gaan we die productie wel halen, maar bij andere rassen misschien 180 stuks. Mede door de investering in ontvochtiging ligt mijn kostprijs dit jaar dus wel iets hoger”, aldus de Limburger.
Nieuwe plannen om energie te besparen zijn er ook: binnenkort wordt met een leverancier over LED-armaturen gesproken. Van der Hulst: “Eventueel gaan we eerst een proef opzetten met hybride belichting om te kijken hoe het gewas reageert. We denken ook aan een tweede transparant energiescherm, wat je overdag dicht kunt laten liggen. Dan houd je je temperatuur wat beter vast. Die combinatie van hybride belichten, ontvochtigen en een tweede schermdoek zie ik wel zitten.”

Tekst: Mario Bentvelsen, beeld: Ank van Lier