Recentelijk is er een ambitieus onderzoeksproject gestart, dat mikt op een nieuw, duurzaam en robuust teeltconcept voor aardbeien onder glas. Teler Marcel Dings uit Belfeld is lid van de teeltadviesgroep. “Ik ben blij met dit initiatief en hoop dat het onderzoeksgeld efficiënt wordt ingezet. De koplopers hebben al leergeld betaald. Wij hebben gevraagd om die ervaringen mee te nemen.”

De achtergronden van het meerjarige project zijn uitgebreid beschreven in de september-editie van Onder Glas. Het doel is de ontwikkeling van een robuust, duurzaam en rendabel teeltsysteem waarmee de teelt onder glas het in 2030 zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen kan stellen. “Het is goed dat een duurzamer teeltsysteem vanuit een breed en fundamenteel perspectief aandacht krijgt”, zegt Dings. “De teelt onder glas heeft een grote vlucht genomen en de consument verwacht een schoon en gezond product. Ik ben blij dat het ministerie hier geld voor heeft vrijgemaakt.”
Naast de huidige teeltmedia, overwegend veen-, kokos- en mengsubstraten, zal steenwol een plaats krijgen. Opkweek vanuit zaad wordt ook kansrijk geacht, omdat de huidige vermeerderingsmethode (stekken) altijd wondjes veroorzaakt die invalspoorten vormen voor schimmelziekten.

Inventarisatie en nulmetingen

Een project van deze omvang en strekking is voor de aardbeiensector vrij uniek, maar op deelgebieden hebben koplopers in de veredeling, vermeerdering en teelt al behoorlijk wat leergeld betaald en kennis opgedaan. Op advies van de teeltadviesgroep hebben de onderzoekers van Wageningen University & Research die eerst geïnventariseerd en hebben er – ook qua gewasbescherming en ziektedruk – nulmetingen plaatsgevonden bij bedrijven.
De teler: “Wij hebben enkele jaren planten uit zaad laten opkweken, maar het aantal rassen dat zich daar goed voor leent is beperkt. Dat is dus een aandachtspunt. Met steenwol is 25 jaar geleden al ervaring opgedaan. Het substraat is sindsdien sterk verbeterd, maar kijk ook daar eens op terug.”
Momenteel liggen er in Bleiswijk meerdere aardbeienproeven bij zowel Wageningen University & Research als het Improvement Centre. Dings gaat er binnenkort een kijkje nemen. “De teeltadviesgroep is een paar keer bijeen geweest en begeleidt de proef. Het verloop van de teelt heeft uiteraard onze grootste interesse.”

Tekst: Jan van Staalduinen. Foto: VidiPhoto.

Gerelateerd