Tijdens de extreme hitteperiode van de afgelopen tijd bleef het kasklimaat bij Schoneveld Breeding toch steeds 3 tot 5°C onder de buitentemperatuur. “Vroeg in het seizoen krijten, ’s ochtends tijdig het scherm dicht trekken en bevochtigen met een vernevelingsinstallatie”, schetst teeltmanager Simon de Boer het recept.

Het veredelingsbedrijf heeft vorig jaar nieuw gebouwd in het Gelderse Wilp. Daarbij zijn een aantal opvallende keuzes gemaakt. “We hebben vier afdelingen met diffuus glas en drie met gewoon glas. Al dat glas hebben we bewust niet fabrieksmatig laten voorzien van een antireflectielaag. We willen namelijk heel flexibel kunnen krijten en niemand durfde te garanderen dat zo’n AR-laag bij veelvuldig borstelen en schoonmaken met ReduClean intact zou blijven”, vertelt De Boer.

Krijten

Schoneveld is specialist in cyclamen, primula, ranunculus en campanula. Vanwege goede ervaringen met een diffuse coating gedurende de winter, koos hij bij de nieuwbouw deels voor diffuus glas. Dat zorgt voor zacht licht dat goed in het gewas verspreidt. “Toch krijten we soms al in week 4 met ReduSol van Mardenkro om de scherpte in de winter eraf te halen. Rond week 16 zetten we daar de hittewerende coating ReduHeat extra overheen”, zegt hij.
In de kassen met diffuus glas hangen drie doeken: een uitstralingsdoek en twee schermdoeken. “Daardoor zouden we lichttechnisch best zonder krijt kunnen, maar dan houd je de warmte toch niet buiten.” Daarom is hij in deze periode gelukkig met de hittewerende coating.
“Daarnaast helpt de bevochtiging aanzienlijk voor een beter kasklimaat, en het uitstralingsdoek doet de rest. Als je dat dicht moet trekken, verlies je wel op de lichtsom. Je boet altijd in tijdens zo’n periode. Je wijkt 8 – 10 dagen af van de optimale lijn en dat kan effect hebben op de zaadproductie.”

Praktijkomstandigheden

Op het heldere glas coat hij alleen ReduHeat (rond week 16) en zet hij verder één schermdoek in. De Boer: “Hier testen we hoe onze rassen het onder praktijkomstandigheden doen. Negen van de tien klanten hebben geen diffuse coating of glas. Daarom gebruiken we onder helder glas de middelen die de klanten ook in huis hebben.”

Tekst: Tijs Kierkels, beeld: Fotostudio G.J. Vlekke