Royal Lemkes in Bleiswijk, De Lepelaar in Sint Maarten en OK Plant in Naaldwijk. Dat zijn de drie genomineerden voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2018. Op 10 januari 2018 maakt de jury bekend wie van deze ondernemingen de prestigieuze ondernemersprijs in de tuinbouw in de wacht sleept.

De genomineerden spelen met visie in op de snel veranderende maatschappij waarbij duurzaamheid en economie goed samengaan, zo zegt de jury. Er is een continue stroom aan innovaties en de ondernemers werken samen met partners om ook als sector beter te worden. De genomineerde kandidaten ontwikkelen en delen deze kennis.

Tweede beoordelingsronde

De jury is echter nog niet klaar; nu begint er nog een tweede beoordelingsronde. De winnaar wordt bekend gemaakt op woensdag 10 januari 2018 in Keukenhof tijdens de feestelijke 32e editie van de prijsuitreiking waarvoor alle tuinbouwondernemers worden uitgenodigd. De bijeenkomst staat in het teken van ‘samenwerken voor duurzaam resultaat’.

OK Plant, Naaldwijk

OK Plant is gespecialiseerd in de teelt van de kleine Kolibri Phalaenopsis en diverse seizoenproducten zoals Campanula, Primula, Aster en Cyclamen. Sinds 1990 zijn Rob en Désirée Olsthoorn trotse eigenaar van dit groeiende, ultramoderne potplantenbedrijf. De ondernemers werken continue aan vernieuwing in teelt, marketing en sociale voorzieningen. Zij richten zich vooral op service aan de klant: afspraak-is-afspraak. OK Plant is voorgedragen door Gemeente Westland en ondersteund door Florpartners.

Royal Lemkes Bleiswijk

De mensen van Royal Lemkes ondernemen en communiceren met een groen hart en geloven dat planten bijdragen aan een beter leven, vitale business en een gezonde en groene wereld. Duurzaamheid zit in het DNA van dit familiebedrijf. Niet winstmaximalisatie, maar de ambitie om het verschil te maken met thema’s ‘Planet’ en ‘People’ is de drijfveer. Elke dag kan beter, volgens het LEAN-principe.

De Lepelaar, Sint Maarten

Biologisch-dynamische telers Jan, Inge, Reinout Schrijver en Joris Kollewijn telen op hun 70 ha grote vollegronds- en glastuinbouwbedrijf kool, bieten, peen, aardappelen en graan. Met de omvang van het bedrijf bieden zij ruimte aan ‘vergeten groenten’ en de teelt van kruiden. Duurzaamheid loopt als een rode draad door het bedrijf, waarbij het werken aan bodemvruchtbaarheid de belangrijkste missie is. De voordracht van De Lepelaar wordt ondersteund door Triodos Bank, Bejo Zaden en Demeter.