Chemieconcern zet in op de verkoop van groentezadenbedrijf Nunhems. Dat bevestigde voorzitter van de raad van bestuur Wener Baumann deze week tijdens de presentatie van de jaarcijfers van 2017. De geplande verkoop van het bedrijf dat is gevestigd in Nunhem moet de weg vrij maken voor Bayer’s streven om de Amerikaanse branchegenoot Monsanto over te nemen.

Bayer zet vol in op de overname van Monsanto en hoopt deze nog voor het derde af te ronden. Met de verkoop van Nunhems hoopt Bayer bezwaren van de Europese Commissie voor de samenvoeging met Monsanto weg te nemen.

Europese Commissie

De Europese Commissie gaf eerder aan zich zorgen te maken over de concurrentiekracht binnen de groenteveredeling en gewasbescherming. Bij een overname van Monsanto door Bayer komt namelijk ook kasgroentenveredelingsbedrijf De Ruiter in handen van het Duitse concern. Veredelaar van kasgroenten Nunhems is op dit moment al in handen van Bayer Cropscience, een dochteronderneming van Bayer AG.

Kartelwaakhond

Omdat Monsanto wereldwijd koploper is in groentezaden en het Limburgse Nunhems de vierde plek bezet, stak de kartelwaakhond in Brussel een stokje voor Bayers overname van Monsanto. Bayer besloot hierop Nunhems te verkopen om de fusie toch doorgang te laten vinden. Eerder verkocht Bayer zijn divisie voor landbouwzaden in het Belgische Gent aan BASF voor 7 miljard euro.

Mogelijk meer verkopen

Baumann gaf tijdens de presentatie van de jaarcijfers van afgelopen jaar aan dat Bayer of Monsanto eventueel nog andere delen van hun portfolio verkopen om de fusie mogelijk te maken. Vorig jaar verkocht Bayer al voormalig plasticdochter Covestro, waardoor de nettowinst flink steeg naar 7,3 miljard euro.

Goedkeuring

Baumann liet weten dat de mededingingsautoriteiten in Brazilië recentelijk groen licht hebben gegeven. “Een belangrijke mijlpaal in het proces, niet in het minst omdat Brazilië een van ’s werelds grootste landbouwmarkten is.” Bayer heeft hierdoor nu ongeveer de helft van de circa 30 benodigde goedkeuringen van verschillende mededingingsautoriteiten wereldwijd binnen.

Bron en foto: Bayer.

Gerelateerd