De familie Meuleman uit Jabbeke in de regio Brugge, combineerde jarenlang een teelt tomaten met sla in de winter. Door slechte tomatenprijzen stapten de ondernemers qua voorjaarsteelt over op chrysanten en namen ze er later ook voorjaarsbloeiers bij. Het bedrijf ziet toekomst in de sierteelt en test in een nieuwe kas van 2.000 vierkante meter een eb- en vloedsysteem.

Dries Meuleman heeft een goed bolchrysantenseizoen in de kas achter de rug en staat inmiddels voor zijn eerste ronde veldsla in de kas, terwijl op het veld buiten de oogst van bolchrysanten zijn piek nadert. “Wij hebben 1,8 hectare kas en huren er sinds dit jaar nog 4.500 meter bij in de buurt. Daarnaast hebben we nog 12 hectare buitenchrysanten”, vertelt de jonge teler die het bedrijf van zijn ouders overnam.
Vader Peter specialiseerde zich jarenlang in de groenteteelt en gebruikte zijn kas voor de teelt van tomaten in de zomer en sla in de winter. “Maar in 1995 en 1996 waren de prijzen in de tomaten zo slecht dat we overgestapt zijn op bolchrysanten.”

Veel vraag

Met doeken bedekken de telers verschillende afdelingen waardoor zij gedurende de maand juli non stop bolchrysanten kunnen afleveren vanuit de kas. “Vanaf begin augustus komen de buitenchrysanten op de markt en stokt de vraag naar kaschrysanten. Chrysanten van het veld zijn toch wat steviger en beter van kwaliteit”, verklaart de teler. Hij kijkt tevreden terug op het kasseizoen waarbij er in juli veel vraag naar bolchrysanten was. “Wij hebben daar maar beperkt van kunnen genieten, omdat we veelal op contractbasis werken en maar een kleine hoeveelheid vrij houden op reserve.”

Start met voorjaarsbloeiers

Zo’n zeven jaar geleden ruimde het bedrijf een gedeelte van de kas in voor voorjaarsbloeiers en slonk het chrysantenareaal. “Er was hier een vertegenwoordiger van HilverdaFlorist met een aantal producten. Mijn vader heeft besloten deze soorten te proberen. In de loop der jaren breidde het assortiment uit. We telen nu onder andere dahlia, salvia en gerbera Garvinea”, verhaalt de Vlaming de geschiedenis van het familiebedrijf.
De voorjaarsbloeiers in pot nemen de helft van de kas in beslag en mogelijk dat dit aandeel in de komende jaren nog verder uitbreidt. “We merken dat klanten een breed assortiment op prijs stellen. Het helpt bij het samenstellen van ladingen”, verklaart de teler die aangeeft dat het familiebedrijf de planten in hoofdzaak zelf vermarkt. “Recent hebben we ons wel aangesloten bij de bloemenveiling van Aalsmeer, maar dat is ook een instrument om meer naamsbekendheid te verkrijgen.”
Om de interesse uit de markt te peilen, heeft het sierteeltbedrijf ook veel baat bij de boerderijwinkel die in het seizoen geopend is. “Hierdoor hebben we rechtstreeks contact met de klant en voelen we wat de consument wil en waar hij tevreden mee is.”

Meer stress van sierteelt

De vermarkting van de sierteeltproductie staat in groot contrast tot de groenteteelt die louter op contractbasis gebeurt. “Daar gaat veel minder stress mee gepaard”, aldus Meuleman die inmiddels in de ouderlijke kas toe is aan de slaoogst. De voorjaarsbloeiers zijn er sinds midden juni uit en hier hebben de telers al twee slaoogsten achter de rug. De sla die de plaats van de bolchrysanten eind juli heeft ingenomen, staat voor haar eerste oogst.

Toekomst in de sierteelt

Dat Meuleman toekomst ziet in de sierteelt blijkt ook uit de aanbouw van 2.000 m² kas aan de bestaande infrastructuur. De nieuwe kas is onder andere voorzien van een eb- en vloedsysteem en dubbel schermdoek. “We gaan hier ervaring opdoen en dan mogelijk in de toekomst ook onze oude kas uitrusten met het eb- en vloedsysteem”, zegt hij.
Veel van de investeringen staan ook in het teken van arbeidsgemak. Zo werd er recent geïnvesteerd in een vaste oppotlijn met buffertafel en heftruck. “Het vinden van geschikt personeel is onze grootse uitdaging op dit moment”, besluit de teler.

Tekst: Jerom Rozendaal