Schoon water speelt een cruciale rol bij de teelt. Het maakt het hele productieproces makkelijker. Teeltchef Dariusz Ignac bij Smit Kwekerijen koos een aantal jaar geleden voor gestabiliseerde waterstofperoxide om het water te ontsmetten. Dat gebeurde op advies van technisch specialist waterkwaliteit Henk Brakels bij Van Iperen. Wat zijn de ervaringen?

“Door gestabiliseerde waterstofperoxide toe te voegen aan het water is er minder vervuiling in de leidingen”, vertelt Henk Brakels. “Zo’n middel is Huwa-San TR-50; een chloorvrij, niet-corrosief en biologisch afbreekbaar desinfectiemiddel dat de biofilm in het watersysteem, die bestaat uit bacteriën, maar ook schimmels, gisten en virussen, verwijdert.”

Meten, sturen en overleggen

Smit Kwekerijen gebruikt nu ongeveer vijf jaar Huwa-San TR-50 op drie locaties. “Op één locatie ontsmetten we het volledige watersysteem ermee”, licht Dariusz Ignac toe. “Op andere locaties gebruiken we het af en toe om de leidingen schoon te houden.”
Meten, sturen en overleggen staan volgens Brakels centraal als je schoon water wilt. “Je moet regelmatig monsters nemen en het bassin controleren. Nu is het koud en regent het veel. Dan is dat wat minder belangrijk. Als de temperatuur stijgt, moet je steeds meten omdat dan de ziektedruk hoger is.”
De technisch specialist neemt samen met Roam Technology, de fabrikant van Huwa-San TR-50, monsters die naar een onafhankelijk laboratorium gaan. Het lab test ze op de hoeveelheid schimmels en bacteriën, uitgedrukt in kve/ml (kolonievormende eenheden per ml). “Het rapport gaat vervolgens naar de klant en samen bespreken we de resultaten. Op basis daarvan kunnen we bepalen wat de juiste dosering is om schoon water te houden of te krijgen.”

Weersomstandigheden

Teeltchef Ignac benadrukt het belang van schoon water. “Het is het belangrijkste element dat we gebruiken. Een goede teelt begint met schoon water. Daarmee heb je minder uitval, hoef je minder in te grijpen en heb je minder gewasbeschermingsmiddelen nodig.”
Het start bij het regenwater dat Smit opvangt in een bassin. “Met een pompje voegen we het desinfectiemiddel toe. We pompen het regenwater vervolgens uit het bassin naar binnen. Dan maken we het op recept aan met meststoffen. De eerste keer voegen we ook gestabiliseerde waterstofperoxide toe. De volgende stap is het toevoegen van meststoffen aan de dagsilo’s. Tot slot gaat er gestabiliseerde waterstofperoxide naar onze waterdoseersystemen, gietbomen, druppelslangen en handleidingen.”
Omdat de weersomstandigheden een grote rol spelen bij de waterkwaliteit, blijft Ignac het water in de gaten houden. “Alleen een middel doseren is niet voldoende; je hebt altijd meetgegevens nodig.”

Ervaringen telers

Een goede waterkwaliteit is de basis voor een gezond gewas. Wij vroegen telers naar hun ervaringen met de diverse waterpunten binnen de teelt. Bekijk hier hun verhalen en die van onze waterkwaliteitspecialisten Han Opstal, Ron Kleijn en Henk Brakels.