Met het doorknippen van een lint opende vandaag de Zuid-Australische premier Jay Weatherill de nieuwe tomatenkas van Sundrop Farms in Port Augusta, samen met CEO Philipp Saumweber en Chris Nicholas van afnemer Coles. De unieke, duurzame kas draait vrijwel volledig op zeewater en zonne-energie.

Sundrop Frams – eerder dit jaar gekozen tot meest inspirerende tomatenteler van 2016 – besloot in 2010 een tomatenkas te starten in Port Augusta, midden in een woestijngebied. Zoet water is er zeer schaars en regen valt er nauwelijks. Daar staat tegenover dat de zon er gemiddeld 220 dagen per jaar schijnt. Nu, zes jaar later, is het zover. De kas van 20 hectare kwam tot stand dankzij de samenwerking met supermarktketen Coles, investeerder KKR, de regering van Zuid-Australië en bouwpartners Aalborg CSP (energiesysteem) en Van der Hoeven (kassenbouw).

Power tower

Het meest opvallende onderdeel van de kas is de 127 meter hoge ‘power tower’, die het zonlicht opvangt van 23.500 spiegels. De zonnecentrale produceert maximaal 39 MW thermische energie, die wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit (15-20%), de verwarming (50%) en het ontzouten van zeewater (30-35%). Zeewater wordt aangevoerd via een vijf kilometer lange pijpleiding van de Spencer Gulf en wordt in de ontziltingsinstallatie omgezet in zoet gietwater. Het zeewater wordt ook gebruikt voor het pad&fan-koelsysteem. Het brijnwater wordt weer teruggepompt naar de zee.

Investering

Sundrops Farms heeft een semi-gesloten kas waar geen ongewenste insecten kunnen binnendringen. De schaarse luchtramen zijn voorzien van insectengaas. Het maakt geen gebruik van chemische kunstmest of chemische gewasbescherming. Ziekten en plagen worden biologisch bestreden. De CO2 en meststoffen zijn naar eigen zeggen afkomstig van duurzame bronnen. De kas produceert 17.000 ton tomaten per jaar en biedt werk aan ongeveer 175 mensen. De investering in de kas bedroeg circa 200 miljoen dollar. Er zijn inmiddels plannen voor de bouw van meer Sundrop Farms wereldwijd.

Bron/foto: Sundrop Farms. Video: Sundrop Farms/Financial Times.

Sundrop – Overview from Sundrop Farms on Vimeo.

Gerelateerd