Frederique’s Choice, het bloemenmerk van Frederique van der Wal, presenteert volgende week als eerste ter wereld twee gemengde boeketten waarvan de ecologische footprint wordt berekend.

Bloemen reizen over het algemeen te veel en te lang voordat ze bij de klant in de vaas staan. Dat is nadelig voor zowel de kwaliteit van de bloemen als het milieu. Frederique’s Choice wil de keten van kweker naar vaas zo kort mogelijk houden. Samen met alle partijen in de keten stelde het bloemenbedrijf met grote zorg voor het milieu, twee boeketten samen en liet Benefits of Nature de footprints daarvan berekenen. Een unicum binnen de sierteeltsector. Henri Potze, managing director bij Benefits of Nature: “Fantastisch dat Frederique’s Choice de stap heeft gezet om een berekening van de footprint te laten maken van hun producten. Heel bijzonder is dat ze alle betrokken partijen zo duurzaam mogelijk laten produceren. Dat vereist namelijk een behoorlijke investering. Vaker gebeurt het dat bloembedrijven slechts een deel van de keten verduurzamen. Frederique’s Choice vervult op deze manier een voorbeeldfunctie voor de gehele sierteelt!”

Scoren met duurzaamheid

Benefits of Nature berekent en verbetert de footprint van bedrijven en hun producten in de land- en tuinbouwsector. In de huidige markt zijn overproductie, afval en lage marges aan de orde van de dag. Die markt is echter aan het veranderen; duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Met het berekenen van de footprint, uitgedrukt in een getal, maakt Benefits of Nature de mate van duurzaamheid van een product of dienst duidelijk. Hoe lager de score, hoe duurzamer de dienst of het product. De inzichten die de footprint oplevert, kunnen kwekers en toeleveranciers gebruiken bij het verduurzamen van hun bedrijf.

‘Trots op groene boeketten’

“Ik ben trots op onze groene boeketten”, zegt Frederique van der Wal. “Bloemen zijn toch nog mooier als je weet dat ze zo verantwoord mogelijk zijn gekweekt.” Het voormalig topmodel was de eerste die bloemen een merknaam gaf. Toen er in 2005 een lelie naar haar werd vernoemd, inspireerde dit haar om een lifestylemerk op te zetten rond bloemen. Eerder maakte Van der Wal een documentaire voor Discovery Channel over de route die de bloem aflegt voordat deze bij de mensen thuis in de vaas staat. Duurzaamheid staat centraal in de bedrijfsvoering van Frederique’s Choice.

Tekst: Duurzaam ondernemen.nl. Foto: Frederique’s Choice.

Gerelateerd