Jan-Govert van Gilst van Vibers heeft een milieuvriendelijk alternatief ontwikkeld voor plastic verpakkingen, gebaseerd op vezels van olifantsgras. Hij wil nu Westlandse tuinders ervan overtuigen dat hun duurzaam geteelde tomaten en komkommers ook duurzame verpakkingen verdienen, blijkt uit een interview in het AD. En zo de tuinbouw ‘genezen’ van de plasticsoep. Er is echter een obstakel: de prijs.

Olifantsgras (officieel Miscanthus) is een onderhoudsarme plant die vier keer zoveel CO2 aan de lucht kan onttrekken dan bomen. De stengels kan Van Gilst versnipperen en verwerken in papier, bekers, bakjes en zelfs beton. “De winning van cement is namelijk verschrikkelijk vervuilend”, zegt de voormalige ict-ondernemer uit Hellevoetsluis, die kantoor houdt in het World Horti Center. Inmiddels staan in diverse gemeentes ‘duurzame’ bankjes van beton van olifantsgras.

‘Plastic van de toekomst’

Terwijl Van Gilst begon met een hectare olifantsgras in een Rotterdamse woonwijk, staat er nu op verschillende braakliggende terreinen in Nederland in totaal 20 hectare van het superriet. De rest neemt hij af van andere telers. “Veel boeren hebben namelijk wel een stukje olifantsgras staan.” Voor het verwerken en vermarkten van Vibers heeft hij inmiddels een team om zich heen verzameld, waarvan er twee ironisch genoeg afkomstig zijn van de plasticindustrie. Voor de productie van schalen, bekers en bakjes kunnen overigens dezelfde machines worden gebruikt die in de plasticindustrie voorkomen. “Bij een fabriek hebben we zelfs olifantsgras geteeld en een bord laten neerzetten: ‘Hier maken we het plastic van de toekomst’. Eén nadeel: de spullen kunnen nog niet in de vaatwasser.”

Wereld veroveren

Van Gilst wil dat telers van groenten en fruit hun plastic verpakkingen gaan vervangen door Vibers, wat is toegestaan door de overheid. Vleesverpakkingen zijn dat niet. De reden waarom telers nog terughoudend zijn is de prijs: die is twee keer zo hoog als bij (op aardolie gebaseerde) plastics. Een tomatenteler heeft een stap gezet, maar Van Gilst is nog op zoek naar enkele grote spelers. Het lijkt een kwestie van tijd totdat bioplastics van olifantsgras de wereld gaan veroveren. Van Gilst heeft namelijk de tijdgeest mee. Nu de telers nog.

Bron: AD, beeld: Vibers