Debets Schalke heeft een turnkey glastuinbouwproject van 5 hectare opgeleverd in Abchazië. Dit is volgens DS het eerste moderne grootschalige kassenbouwproject in Abchazië. Het is bijzonder dat de kas volledig elektrisch wordt verwarmd.

In Nederland worden bijna alle kassen verwarmd door aardgas en in Polen worden de kassen voornamelijk verwarmd met kolen. “We komen steeds meer op plaatsen waar de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen beperkt is”, zegt Dylan Schalke, export manager van Debets Schalke. “Fossiele brandstoffen waren voor deze teler niet voorhanden. Daarnaast is de prijs van elektriciteit in deze regio zeer gunstig. Vanwege het prijstechnisch gunstige tarief heeft de teler besloten om ook een belichtingsinstallatie te integreren in de kas”, aldus Schalke.

Turn-key tomatenkas

Het turn-key opgeleverde kassenbouwproject ligt in het westelijke gebied van de Kaukasus. Een gebied met een mild klimaat met korte en zachte winters. De wit gecoate kas heeft een poothoogte van 6,5 meter. Dankzij de belichtingsinstallatie kan jaarrond voor de Russische markt worden geproduceerd. Op dit moment worden er al volop tomaten geoogst.

Bron/foto’s: Debets Schalke.