In de zoektocht naar de freesiateelt met een kleiner substraatvolume, om de energie-input van stomen te minimaliseren, hebben we in de Kas2030 van Wageningen University & Research naar een waterteelt gekeken.

Freesiateelt op water zonder substraat is een uitdaging omdat de knollen gevoelig zijn voor vocht en snel rotten. Borgen van het juiste waterniveau ten opzichte van de knol, waarbij enkel de wortels in het water hangen, is van groot belang.

Koelbuizen reguleren knoltemperatuur

Tegelijkertijd moet voor de bloemontwikkeling een knoltemperatuur van rond de 16,5ºC worden aangehouden. Daarom drijven de drijvers niet los op het water, maar op koelbuizen die de knoltemperatuur reguleren. Omdat de drijvers bij veel instraling makkelijk opwarmen, zijn in de huidige teelt isolatieplaten aangebracht om de warmtebelasting op drijver en knol te minimaliseren. In de toekomst moeten we een duurzame en goedkope oplossing vinden om de knoltemperatuur te sturen.

Zuurstofniveau van belang

In een waterteelt is het zuurstofniveau van het water van belang voor een goede groei, deze wordt door toevoeging van een lage dosering H₂O₂ geborgd. Hoewel uitdagend, kan een waterteelt voor freesia perspectief bieden voor automatisering. En in de toekomst kan dit ook samengaan met een eenmalige trekteelt, eventueel in combinatie met het voortrekken van knollen buiten de kas.
Dit project wordt gefinancierd door het programma Kas als Energiebron en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. De drijvers worden geleverd door Meteor Systems en het zuurstofsysteem door RainMaker.

Tekst: Danja Brandsma-Razzon