Terwijl de hoge gasprijs veel komkommertelers dwingt om later te planten of hun kas geheel of gedeeltelijk leeg te laten liggen, staan de kassen van Kwekerij Noord-Oost sinds deze week weer helemaal vol met nieuwe komkommerplanten. Albert en Jolanda Kosdi plukken daarmee de vruchten van het feit dat ze hun gasbehoefte voor meerdere jaren vastlegden. De ondernemers verwachten dat het beperktere marktaanbod ook zal leiden tot hogere prijzen.

Albert en Jolanda Kosdi runnen in het Gelderse Oosterhout een komkommerbedrijf van 3 ha. In 2019 besloten ze om hun volledige gasbehoefte voor meerdere jaren vast te leggen. “Ik kies er niet altijd voor om vooraf posities in te nemen. Er zijn ook wel perioden dat ik heb geteeld voor de daggasprijs”, zegt Albert Kosdi. “Maar in 2019 konden we voor de periode 2021 tot 2024 een gunstige prijs vastleggen. Ik besloot het gewoon te doen, aangezien we voor dit tarief goed komkommers konden telen. Op dat moment had ik geen idee dat dit me drie jaar later zoveel voordeel zou opleveren. Sterker nog: veel collega’s zeiden toen tegen me dat ik beter had kunnen wachten. De gasprijs zou immers nóg verder dalen. En dat was in 2020 ook het geval. Desondanks ben ik nu heel blij met de keuze van destijds.”

Explosief gestegen daggasprijzen

Doordat de ondernemers al hun gas hebben vastgelegd, dwingen de hoge daggasprijzen van dit moment hen niet tot het doen van aanpassingen in hun bedrijfsvoering. “We konden de afgelopen weken dan ook gewoon planten, net zoveel en op hetzelfde moment als eerdere jaren. Op 3 januari is het eerste deel van het bedrijf vol gezet met nieuwe planten, op 11 januari het tweede deel”, aldus Jolanda.
Het feit dat ze geen last hebben van de explosief gestegen daggasprijzen geeft het echtpaar Kosdi vooral een stukje rust. “Het voelt goed dat we onze energiekosten onder controle hebben. Ik slaap prima”, zegt Albert. “Daarbij verwacht ik dat de opbrengstprijzen dit jaar ook hoger zullen zijn. De prognose is namelijk dat er tot medio april 20 tot 25 procent minder komkommers worden aangevoerd. Dat móet wel effect hebben op de prijs. Al kan Spanje nog wel een stoorzender zijn. Het is nog even afwachten wat daar vandaan gaat komen.”

Kostenstijging op andere vlakken

Desondanks is het volgens de ondernemers niet alles goud wat er blinkt. De hoge gasprijs leidt namelijk wel tot een kostenstijging op andere vlakken. “Mede hierdoor zijn meststoffen bijvoorbeeld vijftig procent duurder geworden. Maar ook plastic folie, karton, transport, et cetera zijn in prijs gestegen. Ik hoop dat toeleveranciers deze prijzen straks wel weer terugschroeven als de gasprijs daalt. Dat zou wel zo eerlijk zijn.”

Les voor de toekomst

Albert heeft veel contact met collega-telers, wiens energiesituatie minder rooskleurig is. “Dat gaat me echt aan het hart. Maar deze crisis heeft nogmaals duidelijk gemaakt dat je als glastuinder geen risico’s kunt nemen op het gebied van energie. Zoveel mogelijk vooraf vastleggen en op safe spelen, dat is de les voor de toekomst.”

Tekst: Ank van Lier, beeld: VidiPhoto