In deze crisistijd zoeken telers allerlei innovatieve wegen om hun producten aan de man te brengen. Onder meer drive-ins schieten als paddenstoelen uit de grond. Op deze manier proberen ondernemers toch nog wat omzet binnen te harken, al is het in veel gevallen een druppel op een gloeiende plaat. Twee telers vertellen over hun drive-in verkoop van hortensia’s en aardbeien.

“Toen medio maart bekend werd dat bijeenkomsten met meer dan honderd personen verboden werden – en zich dus ook maar maximaal honderd kopers mochten verzamelen voor de klok – gingen bij ons meteen alle alarmbellen rinkelen. We wisten: dit gaat fout”, zegt Marjanne van den Berg van hortensiakwekerij Van den Berg Est. Het bedrijf levert 1,2 miljoen hortensia’s per jaar, die allemaal voor de klok worden gebracht. “Het voorjaar is voor ons de belangrijkste periode; dan moet het gebeuren.”

Niet stilvallen

Om de verkoop niet volledig stil te laten vallen, werd in allerijl een drive-in gerealiseerd. Consumenten rijden het erf op, waar ze zelf hun hortensia’s kunnen uitkiezen. Het geld doen ze in een melkbus, of ze kunnen contactloos betalen. “De belangstelling is enorm; de afgelopen weken verkochten we zo’n duizend hortensia’s per week. En deze week, in aanloop naar Pasen, verwachten we er zo’n 2.500 stuks te kunnen verkopen.”

Gemotiveerd

Van den Berg geeft toe: dit is maar een zeer beperkt percentage van de totale productie. De meeste hortensia’s worden nog altijd vernietigd. “Maar als je dan achter in de kas bezig bent geweest met planten weggooien, en vervolgens naar voren loopt en allemaal die auto’s ziet staan, doet dat wel goed. En mensen komen ook echt om ons te steunen, ze willen ons een hart onder de riem steken. We vonden zelfs enkele bemoedigende kaartjes in de bus. Financieel maakt de drive-in niet zo’n groot verschil, maar deze brengt vooral wat positiefs binnen ons bedrijf en houdt ons gemotiveerd.”
De onderneemster heeft het idee dat consumenten nu pas in de gaten hebben hoe belangrijk de tuinbouwsector eigenlijk is. “Ze weten ons meer te waarderen. Daar plukken we in de toekomst hopelijk de vruchten van.”

Lichtpuntjes

Naast de drive-in lanceerden de hortensiakwekers een webshop en benaderen zij bedrijven, met de vraag of die hortensia’s willen afnemen als presentje voor hun personeel. “Enkele jaren geleden hebben we ook al eens geëxperimenteerd met een webshop. Toen liep het niet; nu verkopen we wekelijks zo’n honderd hortensia’s via dit kanaal. Ook onder bedrijven is er veel animo om hortensia’s te kopen. Financieel zet het niet heel veel zoden aan de dijk, maar het zijn momenteel wel de lichtpuntjes in onze bedrijfsvoering.”

Drive-in ontlast winkel

Ook kwekerij Kalter Aardbeien in IJsselmuiden tuigde afgelopen weekend een drive-in op. Niet omdat de verkoop van hun aardbeien stilvalt, maar vooral omdat het té druk werd in de winkel bij het bedrijf. “Sinds de start van de coronacrisis is de toestroom van mensen enorm gegroeid”, zegt Annet Kalter. “Hierdoor stonden er vaak te veel mensen tegelijk in de winkel, en was het onmogelijk om voldoende afstand te houden. Om de veiligheid van onze medewerkers en bezoekers te waarborgen, hebben we toen besloten een drive-in te openen.”

Leuk uitje

In de drive-in worden aardbeien verkochten, maar ook aardbeiplanten, ijs, et cetera. De drive-in wordt bemand door twee medewerkers, die de bestellingen klaarmaken en afrekenen. Op de eerste zaterdag liep het al meteen storm bij de drive-in, en ook komende week verwacht Kalter grote drukte. “Je merkt dat mensen in deze tijden op zoek zijn naar een leuk uitje. En voor ons is het een manier om onze particuliere afzet toch op peil te houden. Zeker omdat de horecatak van ons bedrijf stilligt, net zoals de vele excursies die we normaal gesproken verzorgen. Daarnaast kunnen we ons personeel op deze manier beter aan het werk houden. Kortom: een win-winsituatie.”

Tekst: Ank van Lier

 

🍓🍓🍓drive-inn bij Kalter Aardbeien🍓🍓🍓

Vanaf morgenochtend hebben we ook een 🍓🍓🍓drive inn. Wil of kan je niet naar binnen in onze winkel, dan is dit de oplossing voor u.Hier verkopen we aardbeien, planten, sap en jamOok hebben we hier Boerderijs (verpakt)Betaling per pin.

Geplaatst door Kalteraardbeien op Vrijdag 3 april 2020