Retail partijen hebben bij Wageningen University & Research aangegeven dat ze problemen tegenkomen bij de inkoop van kwalitatief goede exotische vruchten.

Wij hebben daarom een analyse gemaakt waaruit blijkt dat dit een grote kans is voor de Nederlandse tuinbouw. Nederlandse telers en Nederlandse handel staan bekend om hun leveringszekerheid van de traditionele glastuinbouwproducten. In huidige pilots, die gedeeltelijk al aan het opschalen zijn, worden zulke exoten momenteel al geteeld als een nuttige aanvulling op de huidige importstroom. Dit gebeurt in de kassen van Wageningen UR in Bleiswijk, maar ook bij telers.

Door de beproefde combinatie van vakmanschap en kennis kunnen Nederlandse telers zo kwalitatief hoogwaardige exoten produceren: top van smaak, onder de gevraagde specificaties, schoon, betrouwbaar en met grote leveringszekerheid. Binnen het programma Kas als Apotheek wordt onderzocht welke tropische vruchten haalbaar zijn in Nederlandse kassen. Nederlandse telers en Duitse retail zijn geïnteresseerd.

Tekst: Wouter Verkerke