Een WKK kan nog efficiënter gemaakt worden met de plaatsing van een extra rookgascondensor en een warmtepomp, denkt energieadviseur John van de Ven. “Zeker bij deze energieprijzen. Al zal het per bedrijf verschillen of de investering rendabel is. Maar het loont de moeite om eens naar deze – nog weinig toegepaste – besparingsoptie te kijken. Kunnen we nog meer rendement uit een kuub gas halen? Ik denk van wel.”

John van de Ven van Aelmans Adviesgroep benadrukt dat het hier niet om een nieuwe techniek gaat, maar wel een die nog weinig in de praktijk wordt toegepast. Over de haalbaarheid durft hij geen harde uitspraken te doen, wel dat het rendement per bedrijf zal verschillen. Maar de besparing kan aanzienlijk zijn.
“Normaal zit je bij een WKK met rookgassen van 45 tot 50 graden, soms zelfs nog iets hoger. De dauwpunttemperatuur bij een WKK is ongeveer 48 graden, circa 10 graden lager dan bij een gasketel. Daarom levert het verder terugkoelen van de rookgassen bij een WKK dus extra rendement op. Als je die met een extra condensor kunt terugkoelen naar 25 graden, en die warmte opwaardeert met een warmtepomp, kun je circa 10% extra energie uit een kuub aardgas halen. Dit komt overeen met 20% extra warmte.”

WKK-capaciteit benutten voor warmtepomp

Een warmtepomp vraagt wel extra stroom en die is bij de huidige energieprijzen extreem duur. Wie echter WKK-capaciteit over heeft – bijvoorbeeld omdat er minder belicht wordt – kan die benutten om een warmtepomp te laten draaien. “In een standaardsituatie ga je uit van een WKK die 100 procent terug kan leveren, maar heb je capaciteit over dan is dat een pré.”
Wie in de winter met ketelgas moet bijstoken, omdat de WKK te weinig capaciteit heeft, kan ook baat hebben bij een extra condensor met warmtepomp, denkt de adviseur: “Wanneer dat ketelgas over twee jaar niet meer volgens het tuinbouwtarief voor energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE) zal worden betaald, wordt dit erg duur. Dan kan de investering − het is een relatief klein systeem − voldoende zijn om die piekvraag in te vullen. Je zult dat wel voor elke specifieke situatie goed moeten berekenen. Die investering doe je natuurlijk niet voor een jaar. De een zal er wel geld voor over hebben om in een warmtepomp te investeren, de ander niet. Dat verschilt natuurlijk per bedrijf. Heb je nog een vast contract dan is het ook minder interessant.”

Keuzes maken in energietransitie

De investering kan al gauw oplopen tot een paar ton. Maar terugverdientijden van drie of vier jaar zijn mogelijk, verwacht Van de Ven. “Je moet in de energietransitie keuzes maken: ga ik zonnepanelen leggen of bijvoorbeeld dit doen. Bij een van mijn klanten is het waarschijnlijk interessanter om ketelgas te vervangen door WKK-warmte uit een extra condensor met warmtepomp dan zonnepanelen op het dak. Mede omdat hij nu WKK-capaciteit over heeft.”
Tot slot: “Er zijn dus verschillende overwegingen die meespelen. Heb ik in de toekomst nog ketelgas nodig of niet en heb ik voldoende WKK-capaciteit over en dus genoeg stroom om die warmtepomp op te laten draaien? Het is en-en-en. Als de gasprijzen zo hoog blijven als nu denk ik dat het voor deze bedrijven een interessante besparingsoptie kan zijn.”

Tekst: Mario Bentvelsen