Studenten van de opleiding Tuinbouw & Akkerbouw aan hogeschool Van Hall Larenstein hebben sinds kort de beschikking over een heuse Farmbot. Studenten van de hogeschool installeerden de eerste zelfstandige landbouwrobot in de kassen van de Leeuwarder locatie. De robot kan onder andere zelfstandig zaaien, water geven en onkruid wieden.

De Farmbot is voor het grote publiek te bezichtigen tijdens de open dag van 17 februari. Tijdens de open dag geven studenten van de opleiding Tuinbouw & Akkerbouw ook demonstraties met de Farmbot. Momenteel zijn de studenten en medewerkers van Van Hall Larenstein hard aan het werk om de landbouwrobot te testen.

Open Source

De Farmbot – die van de studenten van opleiding de naam Berend kreeg – is een open sourceproject. Dit betekent dat de studenten vrij zijn om zelf met de robot te experimenteren, waardoor ze de mogelijkheid hebben om de robot aan te passen en door te ontwikkelen. De studenten kunnen via een online community ideeën uitwisselen met andere gebruikers van de Farmbot.

Inspelen op technologische vraag

Docent aan de opleiding Tuinbouw & Akkerbouw Sandra van der Galiën is enthousiast over het gebruik van de Farmbot. “We bewegen op deze manier met de sector mee. Wij willen onze studenten het beste kunnen bieden om zichzelf te ontwikkelen tijdens hun studie en daar past dit project perfect bij. Momenteel zit de landbouwrobot namelijk nog in een ontwikkelfase en valt er nog een hoop aan te sleutelen, dat biedt de perfecte kans om te kunnen innoveren!”

Bron en foto: Van Hall Larenstein.


Gerelateerd